Hommage à Széchényi

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2019. november 15 - 17.
1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.
A múzeum – az emblematikus dátumhoz illeszkedően – 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el azt az ünnepélyes koncertsorozatot, amelynek idei hangversenyén Bach- és Haydn-művek hangoznak el. A háromnaposra bővült koncertsorozat művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester. 
 
A november 15-i nyitókoncerten az előző évben szólistaként fellépő régizenész, Anneke Boeke 2016-ban alapított Ensemble Cantilene barokk együttesével tér vissza, november 16-án a Kocsis Zoltán szellemi hagyatékát ápoló Budapesti Kamarazenei Műhely koncertjét Telemann szellemében hallhatják az érdeklődők, majd november 17-én, a sorozat zárókoncertjén a Budapest Sound Collective a Nemzeti Múzeum alapítójának korát idéző műsora zárja a háromnapos eseménysorozatot. Vezényel: Dubóczky Gergely, a zenekar alapítója. 
 
A hangversenyre váltott jeggyel 17 órától látogatható a Nemzeti Múzeum Magyarország történetét 1703-tól 1990-ig bemutató állandó kiállítása. A koncertsorozathoz szombaton 17.00 órától a Seuso-kiállítást bemutató (a regisztráció már betelt! – a szerk.), illetve vasárnap délelőtt 11.30-tól Zene – történelem – lenyűgöző zeneszerzők címmel tematikus tárlatvezetés kapcsolódik. A zenés tárlatvezetésen közreműködik a Haydn Barytontrio Budapest. A tárlatvezetésre IDE kattintva lehet regisztrálni!
 
A tárlaton többek között megtekinthető Esterházy Miklós barytonja, Marie-Antoinette „aranyhárfája”, amely kalandos úton került a múzeum tulajdonába, Mozart utazó-gyakorló klavikordja a híres augsburgi orgonaépítő, Johann Andreas Stein műhelyéből, és nem utolsósorban a látogatók megcsodálhatják a Nemzeti Múzeum egyik legféltettebb kincsét, a Liszt-hagyatékból származó, 1817-es Broadwood-zongorát, amely egykor Beethoven hangszere volt.
 
Jegyár: a koncertekre és a tárlatvezetésre egyaránt 2500 Ft/fő
 
2019.11.07
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.