Póréhagyma, ami közel sem pórias

Sőt. A fenti zöldség könnyed, egészséges, kevésbé erőteljes az illata, mint a tenyeres-talpas vöröshagymának, és rendkívül karcsú a megjelenése. Nem véletlen, hogy a franciák díjazzák leginkább a környéken. Évente tízmillió tonnát termesztenek, és nem unják meg.
Honnan származik? 
 

Neve a latin porrumból származik. A spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába tartozik. A finom növénykét ismerték már a régi egyiptomiak, az asszírok, de az ókorban a görögök, majd a rómaiak is, ott – hozzánk képest – délen még találhatók vadon termő darabok is, máshol már nem igazán. Viszont termesztik, de azt dögivel. Az angolok, a skandinávok imádják, távolabb, Kína és India is nagy fogyasztó. Te is beállhatsz a sorba, ha kedveled, könnyen kezelhető. 
 
Alapból évelő, de nálunk csak a téli fajták bírják ki a telet. Biztos, hogy mindenki ismeri hosszú szárát, mely általában 40-60 centisre nő meg. Az alsó rész fehér, és felfelé haladva egyre zöldebb lesz. Hengeresen borítják be a levelek a szárat, vagyis lapolódnak. Cirka 10 centis átmérőjű, gömb formájú virágai vannak, melyeken halványzöld vagy rózsaszín szirmok pompáznak. 
 
Tartalma mesés 
 
(forrás: Pixabay)
(forrás: Pixabay)
Nagyon egészséges, mint már említettük. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Cinket, mangánt, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, szelént. Vitaminból sincs benne kevés. C-, B6-, K-vitamin és folsav áramlik testedbe, ha étrendedben a póréhagyma olykor szerepel. A K-vitamin pedig azért extra, mert a kalcium is a helyére kerül általa, nem rakódik le olyan helyen, ahol nem kellene. Magas vérnyomásban szenvedés esetén kiváló ellenszer, de jót tesz a test vízháztartásának, nem hizlal csöppet sem, és jó szinten tartja a koleszterint. Jó köhögésre is. 
 
Mindenféle módon elkészíthető, sütheted, főzheted, és főleg eheted nyersen, úgy a legjobb. De szárítva is kiváló lesz. A póréhagyma-krémleves, a zamatos töltött póré, a fűszeres póréhagymás pite, vagy a póréhagymaszószos galuska mind-mind felérnek egy-egy gasztronómiai élménnyel. Ugyanakkor egy vajas pirított kenyérke mellett is királyi csemege.  
 

Állítólag Néró is szerette, ez biztosan egy jó tulajdonsága volt. Walesnek pedig a póréhagyma az egyik jelképe (a másik a nárcisz), mely Szent Dávidhoz köthető, aki a hatodik században élt, és zarándok, püspök, valamint többszörös vallásiközpont-alapító is volt egy személyben. Azt javasolta a szászok ellen vívott harcokban a katonáinak, hogy e növényke szárából tűzzenek magukra egyet, és így tudni fogják egymásról, ki kivel van – akár a mez egy focimeccsen. 
 
Pesti Est tipp: 
 

Tárolni a hűtőben öt napig érdemes. Fagyasztani blansírozás után lehet. A friss zöld példányokat válaszd a piacon mérettől függetlenül. 
 
Szálka Saci
2019.11.12
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.