A 10 legjobb film Brooklynról

Brooklyn a közel hárommillió lakosával egy metropolisz a metropoliszon belül. Az otthonok és templomok kerülete a maga sokszínű lakosságával régóta kedvelt helyszíne a filmeknek, most épp Edward Norton festette meg a hangulatát az Árva Brooklyn című filmjében. De kik voltak a nagy elődök?
10. Kánikulai délután (1975) 
 
Bár Sidney Lumet mozija nagyrészt egyetlen bankban és a közvetlen környékén játszódik, kevés film adja jobban vissza egy forró brooklyni nap hangulatát, amikor az emberek agyára megy a hőség. Egy forrongó városrész összes problémája csapódik le itt egy bankrablás során. Al Pacino egyik legemlékezetesebb remeklése. 
 
9. Brooklyn (2015) 
 
Nincs is annál jobb, mint amikor egy bevándorló szemével lehet gyönyörködni egy bevándorlók alkotta, sokszínű városrészben: a film gyönyörűen jeleníti meg az ír Eilis honvágya és az új otthona közti ellentétet, és azt, ahogyan egyre inkább megbarátkozik az új életével. John Crowley mozija a kerülethez írott gyönyörű szerelmes levél. 
 
8. A tintahal és a bálna (2005) 
 
Brooklyn gyerekszemmel. Noah Baumbach áttörő mozijában azt követhetjük figyelemmel, hogyan élik meg a gyerekek a szüleik elhidegülését és válását, amihez a fenséges hátteret a jellegzetes Brooklyn kerület adja a nyolcvanas években.  
 
7. A harcosok (1979) 
 
Bár Walter Hill kultikus mozija egy közeljövőben játszódó sci-fi, és egyáltalán nem korlátozza a cselekményét New Yorkon belül Brooklynra, a legikonikusabb pillanatai mégis a kerülethez (Coney Island partszakasza, a metróállomás…) kötik, és pompázatos képekben mutatja be a városrészt éjszaka. 
 
6. Francia kapcsolat (1971) 
 
Brooklyn nem tartozott New York legtisztább és legbiztonságosabb részei közé, mielőtt a várost igazán kitakarították volna: ezt a régi, bűnben és mocsokban gázoló időszakot talán William Friedkin Oscar-díjas mozija örökíti meg a legjobban, melynek jó részét Brooklynban vették fel a filmesek. 
 
5. Két szerető (2008) 
 
Bár James Gray rendező legutóbb a világűr kedvéért otthagyta Brooklynt, korábbi filmjei nagy részével emléket állított a városrésznek, ami nála tényleg az otthonokat és templomokat jelentette. Ebben a költői, kissé szenvelgős, mégis csodaszép moziban a Joaquin Phoenix alakította brooklyni srác őrlődik két nő és két élet között. 
 
4. Szombat esti láz (1977) 
 
Tony Manero, az olasz származású, egyszerű, de talpraesett gyerek hétköznap kiunatkozza magát a világból, de amikor jön a szombat este, akkor beleveti magát a brooklyni éjszakába, hogy megmutassa, mi fán terem a tánctudás arrafelé. A film, ami sztárt csinált John Travoltából. 
 
3. Nagymenők (1990) 
 
Ha már úgyis emlegettük az olasz-amerikaiakat, nem mehetünk el szó nélkül Scorsese legendás gengszterfilmje mellett, ami azt mutatja be csodás profizmussal, kik voltak évtizedeken át a városrész igazi irányítói, akik gyakran a törvény felett álltak, és élet-halál uraiként viselkedtek, miközben ott éltek a többi, normális brooklyni ember szomszédságában. 
 
2. Volt egyszer egy Amerika (1984) 
 
Sergio Leone epikus, 229 perces gengszterfilmje még Scorsese Az írjére is ráver húsz percet, és egy gyönyörű felnövéstörténetbe ágyazott gengsztereposzt mutat be nekünk kissé hömpölygősen, de sohasem unalmasan. Szerelmes levél Amerikához, középpontjában Brooklynnal, ami Amerika kicsiben. 
 
1. Szemet szemért (1989) 
 
Igazából Spike Lee majdnem mindegyik filmjét idetehetnénk, ugyanis ő Brooklyn egyik legnagyobb krónikása, de elégedjünk meg a legjobbal: a Szemet szemért egy olasz pizzériában mutatja meg, milyen az, amikor egy forró nyári napon több ott élő etnikum feszül egymásnak, és miért nincs az egésznek semmi értelme. Dühös mozi, ami harminc év múltán is ugyanolyan hatásos, mint amikor készült. 
 
2019.11.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.