Soá

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2019. december 13. - 2020. március 1.
A Farkas István életművét példátlan gazdagságban bemutató Kihűlt világ című, 170 alkotást felvonultató tárlatot a Soá című kamarakiállítás egészíti ki a Nemzeti Galériában, amely a 75 évvel ezelőtti vészkorszak művész áldozatainak állít fájdalmas emléket.
A kiállítás egy művészeti múzeum eszközeivel segít szembenézni az európai civilizáció egyik legnagyobb traumaeseményével: a kiállítótérbe lépve egyszerre szembesülhetünk a múlt század meghatározó művészeinek alkotásaival és meggyilkolásuk tényével. A kiállításon megidézett művészek között van többek között Beck O. Fülöp, Farkas István, Fényes Adolf, Gelléri Andor Endre, Halász Gábor, Karácsony Benő, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő, Szerb Antal és Szomory Dezső is.  
 
A befogadókra másként és másként hatnak Szomory Dezső, Szerb Antal és a többiek írásai, Fényes Adolf vagy éppen Ámos Imre és a többiek művei. De mindenkit inspirálhatnak az alkotásokban való elmélyedésben s egyúttal annak a rettenetes kettősségnek a feldolgozásában, hogy ezek a remekművek éppúgy az emberiség által megteremtett történelem részei, amiként Auschwitz is az volt. 
 
|
(4 kép)


Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
néha át lehet jönni Budára is - #pestiest helyett #budaiest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.