Ezek voltak 2019 legjobb mozifilmjei

Gazdag filmtermésben volt részünk 2019-ben, így nem volt könnyű kiválasztani a tíz legjobbat. Történelmi film, gengszterfilm, thriller, krimi, filmdráma, szatíra és több horror is helyet kapott az idei legek között – legalábbis szerintünk... Jöjjenek a Pesti Est kedvencei az elmúlt egy évből!
10. A kedvenc 
 
A görögök sztárrendezője, a polgárpukkasztó stílusáról ismert Jorgosz Lantimosz először adta be a derekát Hollywoodnak, de tőle még egy kicsit kommerszebb változat is rendkívül frissnek és eredetinek hat. A kedvenc távol áll attól, hogy poros kosztümös dráma legyen: karakterei, intrikái, színészei (Rachel Weisz, Olivia Colman és Emma Stone) és briliáns vizuális stílusa miatt is újszerű élményt jelent. 
 
 
9. Eksztázis 
 
Gaspar Noé vizuális szőnyegbombázása egy olyan táncjelenettel indít, hogy a fal adja a másikat, és minden kliprendező megnyalja utána mind a tíz ujját. De ez csak a kezdet: a bedrogozott, és télen a világtól elzárt épületben összegyűlő, egyre inkább megőrülő táncosok története maga az őrület, és Noé örömmel merül el benne. 
 
 
8. Kontroll nélkül 
 
Ha szociális érzékenységért lehetne különdíjat adni, azt biztosan Nora Fingscheidt első filmje, a Kontroll nélkül kapná. A filmben a rendező azt mutatja meg, mi történik a szociális ellátórendszerben azokkal a gyerekekkel, akik a nehezen kezelhetőség miatt senkinek sem kellenek. Zavarba ejtő könnyfakasztás. 
 
 
7. Fehér éjszakák 
 

Tavalyi győztesünk, Ari Aster egészen Magyarországig utazott egy kis borzongatásért: a svéd pogány fesztivál képeit ugyanis nálunk rögzítették. A film egy folk-horrornak álcázott párkapcsolati dráma a kapcsolatfüggésről, és ami meglepő benne, hogy nemcsak rémisztget és elgondolkodtat, hanem humora is van. 
 
 
6. Az átkelés madarai 
 
Ha Kolumbia, akkor drogok, ha pedig drogok, akkor Pablo Escobar. Ezt most felejtsd is el gyorsan, mert Az átkelés madaraiban nyoma sincs az ország leghíresebb kartellfőnökének, hiszen még azelőtt játszódik, hogy hatalomra került volna, és azt mutatja be, ahogy az országban az indián törzsek kezdték el a businesst az amerikaiakkal. Folk-gengszterfilm. 
 
 
5. Mi 
 
Donald Trump valóságos rémálmot okozott Amerika Demokrata párthoz húzó felének, amit azóta is próbálnak feldolgozni. Ennek a folyamatnak az egyik legszebb darabja a Mi című mozi, ami horrorfilmbe ágyazva mutatja meg, mi történik, ha elhanyagoljuk a társadalom egyik felét. Jordan Peele a Tűnj el! után duplázni tudott. 
 
 
4. Élősködők 
 
Az év legnépszerűbb filmes témáját a hatalmas társadalmi szakadék bemutatása jelenti szegények és gazdagok között, és a történet univerzális voltát jól mutatja, hogy a témában az egyik legjobb mozit pont Dél-Koreából kaptuk, és a felvázol szociális viszonyok Magyarországról nézve is teljesen érthetőek. 
 
 
3. Házassági történet 
 
Ha válásról szóló film, akkor Kramer kontra Kramer, szólt sokáig a fáma. Nem könnyű egy ekkora klasszikust a dobogó második helyére leszorítani, de Noah Baumbach-nak sikerült. Mostantól, hogyha válós film, akkor Házassági történet. És csak utána jöhet az összes többi. 
 
 
2. Volt egyszer egy... Hollywood 
 
Tarantino annyira elégedett a kilencedik filmjével, hogy kicsit bánja, hogy nem ez lett a tizedik, utolsó filmje, lévén mindent elmondott benne a szakmáról, a filmiparhoz való viszonyáról, amit el akart, és nyakig gázolt a nosztalgiában. A filmmel szerencsére nemcsak ő elégedett, hanem mi is: a mester legérettebb, legszebb munkája, brutális sztárparádéval. 
 
 
1. Joker 
 
Aki azt mondja, hogy egy éve ilyenkor akárcsak kicsit is sejtette, hogy 2019 legjobb filmje a Másnaposok rendezőjének DC képregényfilmje lesz, az vagy maga Nostradamus, vagy hazudik. Zseniális karakterdráma és társadalomrajz egyben, képregényfilm képregényes külsőségek nélkül. Soká éljen Joaquin Phoenix
 
2019.12.31
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.