heti ZÖLD – Kidobott ételek

Iszonyatos számok olvashatóak arról, hogy mennyi kaját dobunk ki! Az ételeink negyede, közel harmada a szemétben végzi. Iszonyatos pazarlás, pofátlanság és nemtörődömség. Vajon felmenőink, akik konkrétan a napi betevőért küzdöttek, mit szólnának, hogy utódaik a szemétbe dobálják az ételt?
Okosan vásárolj! 
 
Mielőtt lemész a boltba, gondold át, hogy mire van szükség otthon. Ne engedj az akciók és leértékelések csábításának, csak akkor, ha tényleg szükséged van arra a termékre. A hirtelen ötletből vásárolt ennivaló sokszor a kukában végzi. (Persze nem a csoki, és nem a tartós élelmiszer. A csoki sajnos hamar elfogy, a rizs meg például sokáig eláll.) 
 
Hasznosítsd a maradékot!
 
A maradék kajákból mindig tudsz valamit csinálni, ne dobd ki őket! Vidd el másnap ebédre a munkahelyedre, a puhuló, fonnyadó gyümölcsöket turmixold le, vagy főzd meg befőttnek, csinálj gyümölcsrizst! A száraz pékáruból csinálj zsemlemorzsát, a sós jó lesz panírnak, az édes pedig valamilyen süteményalapnak. Amivel nem tudsz mit kezdeni, fagyaszd le, jól fog jönni, ha nincs kedved főzni! Ha gyakran sok a maradék, akkor módosítsd a főzési szokásaidat, csinálj kevesebb kaját. Ha te magad nem főzöl, beszélj olyan ismerősöddel, aki főz, hátha oda tudsz neki adni maradékot. Egy szó mint száz, gondold át, mit csinálsz! 
 
Nagyobb kiszerelés
 
Válaszd nagyobb kiszereléseket, egy 10 ml-es joghurtban többe kerül a csomagolás, mint a joghurt. És megy a szemétbe. Vegyél egy nagy joghurtot, és szedd ki a gyerekeknek egy kis tálkába vagy csészébe. Ne a szabad szemmel már alig látható, de azért egyenként jól becsomagolt édességeket válaszd, vegyél egy jó nagy tábla csokit, azt oszd szét a gyerekeknek. Ha siránkoznak, magyarázd el nekik, miért csinálod.
  
Hazai 
 
Igyekezz a hazai termékeket előnyben részesíteni! Zöldséget-gyümölcsöt vásárolj piacon őstermelőktől! Így nem a messziről utaztatott, nagy energiát felemésztő terméket választod, támogatod a hazai piacot és termelőket. A tejtermékeket, pékárut is be tudod szerezni hazai termelőktől a piacon, és ha viszel magaddal üvegeket, szatyrot, a csomagolóanyagot is megspórolod.  
 
Íme néhány csomagolásmentes vásárlási lehetőség:
hulladékmentes.hu
csomagolasmentes.hu
szatyorbolt.hu
 
2020.01.22
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.