A 10 kedvenc tűzoltós filmünk

Rendőrös filmből lassan több van, mint poloskából Budapesten egy átlagos őszi estén. Ehhez és a munkájuk fontosságához képest tűzoltós filmből viszont óriási a hiány a filmiparban, pedig kevés látványosabb dolgot tudunk elképzelni egy lángoló épület oltásánál. A héten a Ne játssz a tűzzel című családi komédia teszi a mozikban is hősökké a tűzoltókat. Lássuk a nagy elődöket!
10. Örökké (1989) 
 
Steven Spielberg egy évvel Patrick Swayze és Demi Moore előtt leforgatta a Ghostot, csak az ő verziójára már alig emlékszik valaki. Az Örökkében egy erdőtüzeket oltó gép pilótája veszíti az életét hősies tűzoltás közben, majd szellemként visszatérve kap fontos leckéket az életről, a gyászról, a hősiességről és a szerelemről. 
 
9. World Trade Center (2006) 
 
Ha lehet ilyet mondani, a WTC elleni támadás legnagyobb hősei a mentésben a saját életüket is feláldozó tűzoltók voltak. Pechjükre a tragédiáról szóló mozi főhősei rendőrök lettek, így a tűzoltóknak csak mellékszerep jutott. Vigasztalódjanak azzal, hogy a film úgysem lett túl jó. 
 
8. Férj és férj (2007) 
 
Hogy egy Adam Sandler-vígjátéknak fontos mondanivalója legyen? Még ez is előfordulhat. A Férj és férjben a biztosítási csalás miatt magukat meleg párnak kiadó tűzoltó pasik szembesülnek azzal, milyen előítéletek várnak azokra, akik melegként akarnak érvényesülni egy férfias, macsó közegben. Az üzenet szép, a megvalósítás már nem annyira. 
 
7. A tűzből nincs kiút (2004) 
 
A legklasszikusabb hősfilm a listában mindenképp a John Travolta és Joaquin Phoenix főszereplésével készült mozi, amiben a tűzoltók azon fáradoznak, hogy kimentsék a szolgálat közben csapdába esett, sérült társukat a csapdahelyzetből, mielőtt túl késő lenne, közben pedig flashbackek sorát láthatjuk arról, milyen nagyszerű emberért küzdenek. 
 
6. Trespass (1992) 
 
A film főhősei ugyan tűzoltók, bár itt egyáltalán nem hősies tevékenységük folytatása közben láthatjuk őket. Egy akció során lelnek kincsestérképre, ami egy elsőre elhagyottnak tűnő gyártelephez vezeti őket, csakhogy gyorsan kiderül, hogy a hely korántsem elhagyatott, és a kincsért nem tüzet oltani, hanem lövöldözni kell.  
 
5. A bátrak (2017) 
 
Milyen érzés elengedni a férjedet munkába, tudván, hogy bármelyik akciója végzetes lehet számára? Ezt a kérdést járja körül a hős erdőtüzeket oltó brigádot bemutató A bátrak, ami egyszerre szól a munka jellemépítő, pozitív hatásairól, és arról, hogy milyen pokolian nehéz mellette normális családi életet fenntartani. 
 
4. REC (2007) 
 
A tűzoltókat nem mindig tűzhöz hívják, néha csak annyi a dolguk, hogy betörjenek egy ajtót, mert a bent ragadt néni rosszul lett, és nem tudnak hozzá bejutni, hogy segítsenek rajta. A melót elvégzik, csakhogy gyorsan kiderül, hogy bent nem egy kedves, bajba jutott néni hesszel, hanem egy zombivá vált öregasszony, a házat pedig karantén alá vonják, benne a bent ragadt lakókkal és tűzoltókkal. Csodás horror Spanyolországból. 
 
3. Lánglovagok (1991) 
 
Ha tűzoltós filmről beszélünk, ez a mozi jut sokak eszébe először, nem véletlenül: annak idején nagy sikert aratott a kasszáknál, teli van sztárokkal, és a gyújtogatóval megspékelt története izgalmas, akció-thrillerbe illő. És még egy többgenerációs tűzoltó famíliát is megismerhetünk benne. 
 
2. A tűzön át (2018) 
 
Több tűzoltós film is szembesít bennünket a munka borzalmas veszélyeivel, de ez az egy mutatja be, hogy mi történik azzal, aki súlyosan megég munka közben, majd egy ilyen sérülés után a nulláról kell újra felépítenie az életét. Megrázó dráma Franciaországból. 
 
1. Pokoli torony (1974) 
 
Ki a legcoolabb férfi, aki valaha tűzoltót játszott? Aki most Jean-Claude Van Damme-ot mondta a Hirtelen halálból, annak egyes, leülhet. Aki viszont Steve McQueenre szavazott A pokoli toronyból, annak jár a robbanós ökölpacsi. Minden idők egyik legtipikusabb katasztrófafilmjében egy nem megfelelő biztonsággal felépített felhőkarcoló kap lángra, de McQueen jön és oltja a tüzet. 
 
2020.01.27
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.