Papírok, rácsok, akkád

Budapest, Műcsarnok, február 26. - április 5.
A pécsi születésű Major Kamill 1972-ben érkezett Párizsba. Elvégezte az ottani iparművészeti főiskola grafika szakát, és azóta is Franciaországban él és alkot.
Számos baráti és munkakapcsolat fűzte/fűzi a legjelentősebb franciaországi magyar képzőművészekhez (többek között Molnár Verához, Jean-Pierre Yvaralhoz és Lucien Hervéhez), ebben a közegben alakult és teljesedett ki művészete. A geometrikus absztrakció a pécsi évektől kezdve meghatározó kifejezési mód festészetében, amihez szellemi inspirációt az ókori Kelet egyik legismertebb írásos emléke, a Gilgames eposz adott neki. Az ékírásos agyagtáblákon fennmaradt történet máig nagy hatást gyakorol a művészre piktografikus jelekből és szimbólumokból álló vizuális rendszerével. Major agyag helyett nehezebben megmunkálható fatáblákba vési ki reliefjeit, amelyeken a formák ritmusa mellett fontos szerep jut a fény-árnyék hatásoknak is. A Papírok, rácsok, akkád című kiállítás mintegy harminc képen keresztül villantja fel az életút fontos állomásait. 
 
2020.02.24
|
(4 kép)


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.