Hagyma a köbön

Illatukat inkább a szagok közé soroljuk, főleg, ha már jóllaktunk. Jellegzetes aromával rendelkeznek, alapból is nagyon egészségesek, finomak, de így tél végén, tavasz elején különösen szüksége van rájuk a szervezetünknek.
Az újhagyma 
 
Ez a hagyma a vöröshagyma fiatalabbik énje. Nem egy külön fajtáról beszélünk tehát, hanem a vöröshagymáról egy korábbi növekedési szakaszban, amikor még a földben lévő fej nem fejlődik ki teljesen, viszont szép kis guszta levél nő fölébe. Ezek a levelek üregesek és hengeresek. Virága gömb formájú, fehér szirmokkal. Az újhagyma a tavasz első harsogó, friss zöldsége, melyet érdemes ilyenkor mindennap kisebb-nagyobb adagban fogyasztani, ha bírja az emésztés. Jellegzetes illata nem oly erős, mint felnőtt verziójáé, tehát bátrabban fogyaszthatjuk napközben is. Lehet szendvicsbe aprítani, salátára szórni, csak úgy lazán beleharapni, vagy húsok mellé tálalni mindenképpen nyersen a fehér fejét és a zöld levelét is természetesen. 
 
Gyulladáscsökkentő, náthás tünetek gyógyítója, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, a vérképzést fokozza, a vérnyomást és a koleszterinszintet csökkenti. A homeopátiában is ismert szer. Allium cepa latinul, és kiváló a megfázásos tünetekre, orrfolyásra, folyamatos, megfázásos hátterű tüsszögésre, akárcsak a felnőtt változata. 
 
Metélőhagyma, azaz snidling 
 
A pázsitfű néven is ismert hagyma, amely a liliomfélék családjába tartozik, szintén a tavasz hírnökei között van, kicsi, üreges levelei zsengén zöldellnek, virága ennek is ernyőben nyílik, lila színben, gömbre emlékeztető formában. C-, A-vitamint, káliumot tartalmaz, valamint oxálsavat, amely megtalálható a sóskában, spenótban is. Azért fontos, mert ennek a vegyületnek a kálciumsó-tartalma okozza a vesekövet. A metélőhagymát és oxálsavas társait tehát ne fogyasszuk mértéktelenül, és akkor is csak nyersen. Húsok, sajtok, halak mellé, mártásba is szuper ízbomba, ugyanakkor nagyon dekoratív is. Emellett virága is felhasználható akár díszítésképpen, akár fűszerolajként – magad is készíthetsz ilyet növényi olajból és virágszirmokból. A leveleket ollóval vagy késsel aprítsd, mivel darálás esetén elveszítik jellegzetes aromájukat. Főzni semmiképp nem érdemes, fagyasztani annál inkább. 
 
Gyógyhatása többek között: étvágygerjesztő, gyomorerősítő. Hurutoldó, vérnyomáscsökkentő, enyhén hashajtó és vízhajtó is. A snidling jó hatással van a légúti és az emésztőrendszer nyálkahártyájára a benne lévő illóolajoknak köszönhetően. 
 
 
A fokhagyma 
 
A szagos csoda ugyebár? Kezdjük azzal, hogy vámpírokat lehet vele jó messzire űzni, de kollégákat is, ha már reggel ezzel kezdjük a napot. (Vagy a kolléga is vámpír?) Inkább este essünk neki, mert kívülállóként valóban kemény ennek a hagymának az illatát elviselni más szájából jövet. Viszont minden más mellette szól. Fantasztikus ízvilág, szuper gyógyhatások, számos felhasználási lehetőség, sokáig tartó tárolhatóság. A büdös hagymának is nevezett zöldség Dél-Ázsiában őshonos, de szerintem mi már teljesen a magunkénak hisszük, főleg Makón és környékén, pedig itthon csak a XV. század körül kezdték termeszteni. Az ókori egyiptomiak szent növényként tisztelték, de más népek is varázserőt tulajdonítottak neki. A nagy pestisjárvány idején a levelével próbálták szűrni a belélegzett levegőt a csőr mögé bújt orvosok. (Madárfejre emlékeztető álarcban mertek csak a betegek közé menni a járvány idején.) Hogy ez mennyit segített, nem tudjuk, de ma mindenképp hasznunkra válhat mindenféle megbetegedés esetén. Louis Pasteur 1858-ban fedezte fel antibakteriális hatását. Vírus-, baktérium- és gombaölő. Immunerősítő, vértisztító és -hígító.  
 
Sok-sok ételhez nélkülözhetetlen. A spenót egyik alapízesítője, a pirítóshoz hozzátartozik, a lángos pedig nehezen képzelhető el nélküle. De számos főzelék, húspác, sült, saláta vagy leves köszönheti neki egyedi ízvilágát. Használunk gerezdeket levesbe, szeleteket húsokhoz. Szárítva, vagy aprítva is készítünk belőle alapanyagot, mártást, szószt, de már fokhagyma-granulátumot is kaphatunk – ezt hagyjuk utoljára. Fokhagymát darabonként és fűzérben is megkapsz minden évszakban. 
 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Tárazz be a hagymákból tavasz elejére! A snidling egy részét azonnal használd fel, másik részét aprítva fagyaszd le! A vöröshagymából már most is készíthetsz teát, az újhagyma verziójából pedig salátát, valamint pár napig bírja a hűtőben is. A fokhagymát elég, ha sötét, száraz és viszonylag hűvös helyen tárolod, ez bírja a legtovább.  
Szálka Sarolta
2020.02.24
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.