Rózsaszínű ördögrája

Kristian Laine búvárfotós nemrégiben a Nagy Korallzátony legdélebbi szigete közelében fotózott, amikor egy élénk rózsaszínű zátonylakó ördögrája (Mobula alfredi) úszott el mellette. Először 2015-ben pillantották meg a Rózsaszín párduc filmek főszereplője után Clouseau felügyelőnek elnevezett, 3, 3 méter átmérőjű hím ördögráját. Azóta alig 10-szer került szem elé.
Eleinte azt hitték a tudósok, hogy egy bőrfertőzés miatt lett rózsaszín, vagy esetleg az étrendje miatt, ahogy a rózsás flamingók is. Azonban 2016-ban bőrmintát tudtak venni az állattól, s ennek elemzésével mindkét elképzelést kizárták. Jelenleg, úgy gondolják, genetikai mutáció eredménye a rózsaszín bőr, s a pigmenttermelésében keresendő az oka.

A zátonylakó ördögráják általában háromféle színváltozatban fordulhatnak elő: tiszta fehér, tiszta fekete, vagy fekete-fehér. Az utóbbi a leggyakoribb, ez esetben a hal hátoldala fekete, hasi oldala fehér, ez a ragadozók, például a cápák elleni védelem része. Ha alulról látjuk a rája fehér hasát, az beleolvad a víz fenti, világos hátterébe, míg ha felülről nézünk le a fekete hátára, az a mély víz sötétjébe olvad bele.  
 
Forrás: National Geographic 
     
2020.03.05
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.