Kedvenc helyek

Marvin Gaye: Midnight Love

olvasói
(0)
(Columbia/Sony)

Marvin Gaye-nek, a "soul lelkének" utolsó stúdióalbuma 1982-ben jelent meg Midnight Love címmel, ezt adta most ki a Sony digitálisan újramaszterelt és egy bónuszdallal kiegészített verzióban, és nagyon jól tette, mert bár nem ez Gaye legjobb lemeze, de zseniális énekhangja bármilyen körítésben igen élvezetes, meg aztán kordokumentumként sem utolsó ez az újrázás.


Valamikor Marvin Gaye volt az egyik legnagyobb hatású dalszerző-előadó-multiinstrumentalista. Az első politikai témájú konceptalbum, a világ zűrös, szomorú állapotáról szóló 1971-es What's Goin' On és a '73-as Let's Get It On nem csak a soulzenének voltak forradalmi jelentőségű lemezei, hanem a könnyűzene egészére gyakoroltak (és gyakorolnak ma is) óriási hatást. A hetvenes évek végén aztán - a már diszkóslágert (Got To Give It Up) is jegyző - Gaye kapcsolata tönkrement a kiadójával, a Motownnal és második feleségével is, ő maga pedig a rengeteg kábítószertől ment tönkre. Ez a Columbiánál kiadott visszatérő lemez volt a nagy remény Gaye számára, hogy még visszakerülhet a popzene vérkeringésébe, ami élete első Grammy-díjával félig-meddig sikerült is.

A nagyrészt Gaye által írt, feljátszott és rögzített dalok nem teljesen állták ki az idők próbáját, részben, mert ekkor már Michael Jackson és Prince diktálta a fekete zene divatját és ez érződik is a Midnight Love-on, részben pedig, mert a nyolcvanas évek eleji szintetizátorhangok ma már kissé anakronisztikusan hatnak. A soulból, funkyból, korabeli R&B-ből és egy kis diszkóból összegyúrt zene azért még ma is ismerősen hangzik, hiszen (az utóbbi évek soul/R&B pezsgését leszámítva) vagy 15 évig ezt meg a fentebb említett művészek hangzását nyúlták az olyan zenekarok, mint például a Boyz II Men. A zűrös életet élő Gaye, aki "eddig szenvedett, és most gyógyításra van szüksége" olyan dalokkal kúrálta magát, mint a táncos Midnight Lady és Rockin' After Midnight (ennek az instrumentális verziója a bónusz), a 'Til Tomorrow című fájdalmas ballada, a Bob Marley-nek tisztelgő Third World Girl, vagy a slágerré váló, programadó Sexual Healing. Az újraindított karrier sajnos hamar megszakadt: két év múlva, egy veszekedés során a saját apja oltotta ki "a soul lelkiismeretének" életét.

a zene:7/10

az ének:10/10
Dömötör Endre
2001.03.19
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.