Kedvenc helyek

D12: Shit On You

olvasói
(0)
(Shady Records/Universal)

Mikor Eminem egy csapat feka kíséretében vette át legutóbbi Grammyjét, és közölte, hogy 2001 áprilisban jön az új album, nem egy új Eminem-lemezre utalt, hanem a mellette álló fekákkal közös együttesének, a D12-nek a bemutatkozó albumára, melyről már itt is van a beharangozó maxi.


A D12 (vagyis Dirty Dozen, vagyis Piszkos Tizenkettő) ötletét Eminem régi haverja, Proof hozta: csináljanak egy rapegyüttest, ahol minden tagnak van egyúttal egy alteregója is. A hattagú társulat - Eminem és Proof mellett Swifty, Bizarre, KonArtis és Kuniva - ezzel a tudathasítással lett 12. Eminem The Marshall Mathers LP című legutóbbi albumára is került már egy D12-szám (Under The Influence), most azonban már itt van egy önálló D12-kiadvány Eminem saját labeljének, a Shady Recordsnak a színeiben.

A Shit On You című szám refrénje amolyan csúfolódó gyermekdalféle: "leszarlak, nem érdekel, ki vagy, stb.", a verzékben pedig a rapperek egymás után nyilvánítják ki, hogy mennyire leszarják (esetleg: le se szarják) a dolgokat és a személyeket úgy általában, leginkább azokat, akik különbnek hiszik magukat náluk. Egyikük azt is számba veszi, mire valók szerinte a nők (főzés, takarítás, felláció), majd közli, hogy Kennedyt is ő lőtte le, csak hogy lássuk, komoly ember. Eminem a formáció egyetlen fehérje, mégis toronymagasan az ő raptechnikája a legjobb. "Mindent túlreagálok - ez az egyetlen lehetséges reakcióm" - rikácsolja idegesen, és pont ez benne a jó: egy önmaga karikatúrájává vált műfaj túlpörgetett karikatúrája. Csakis őmiatta, az ő rapbetétei miatt fogjuk beszerezni a D12 kiadványait.

A maxin a címadó szám mellett annak instrumentális verziója és videója szerepel, továbbá a már említett Under The Influence - ami jobb (volt), mint maga a címadó szám.


Eminem: 10/10
ez a szám: 7/10

www.d12online.com
Déri Zsolt
2001.02.26
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.