Kedvenc helyek

D12: Purple Pills

olvasói
(0)
(Shady Records/Universal)

Eminem és öt feka rapperhaverja a Devils Night című D12-album megjelenéséhez egy új maxit is időzített, de az albumon Purple Pills (Lila tabletták) címmel szereplő drogtémájú dal a kislemezváltozatban Purple Hills (Lila dombok) lett, mint ahogy a szövegét is átírták a kényes pontokon.


Kezdődik rögtön a refrénnel. Az eredeti helyett ("bekapok néhány gyorsítót / lenyomok néhány nyugtatót / de semmi sem hasonlít ezekhez kék sárga lila tablettákhoz / jártam már a varázsgomba hegynél / egyszer-kétszer, de hát ki számolja azt?") itt Eminem azt énekli, hogy "annyi helyen jártam már / annyi arcot láttam már / de semmi sem hasonlít ezekhez a kék sárga lila dombokhoz / megmásztam már a legmagasabb hegyeket is..."

A későbbiekben a valium szó helyére a lawsuit (per) került, a shroom (gomba) helyére room (szoba), a heroin helyére a whipped cream (tejszínhab), az análszexre kapacitáló "dirty slut / in your butt" rímpár helyére meg a szelíd "dirty girl / in your world". Van olyan is, ahol néhány szó egyszerűen csak ki van szünetelve, de ahol a kényes témák kiterjedtebben szerepeltek, ott komplett sorok módosultak. Mindez azért, hogy ez az Eminem produceri irányítása alatt készült vicces zenei alapokon lüktető, incifinci szkreccsekkel hülyített, fülbemászó rapdalocska gond nélkül bekerülhessen a rádiók és zenetévék műsorába, és akadálytalanul fejthesse ki felforgató tevékenységét az ifjúság körében, és persze felhívhassa a figyelmet az albumra, ahol már az eredeti verzió hallható. (Eminem korábban is csinált már ilyet, hogy komplett sorokat átírt a kislemez- és videoverzió számára - már az áttörését meghozó My Name Is esetében is.)

A maxin szerepel egy instrumentális változat is, továbbá a dalhoz tartozó videó, ami pszichedelikus színvilágával kétséget sem hagy eredeti témája felől. Megtalálható továbbá az előző D12-kislemezdal, a kevésbé közönségbarát Shit On You is a maxin, persze az is clean változatban (ott a kényes szavakat nem átírták, hanem kiszünetelték).

8/10


www.d12online.com
Déri Zsolt
2001.07.05
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.