Kedvenc helyek

D12: Devils Night

olvasói
7/10 (1)
(Shady Records/Universal)

Két planetáris sikerű album (The Slim Shady LP, The Marshall Mathers LP) után Eminem egy együttes tagjaként jelentet meg lemezt: az öt detroiti feka haverral közösen alkotott D12 (Dirty Dozen, avagy Piszkos Tizenkettő) bemutatkozó korongja jobb pillanataiban olyan, mint egy Eminem-lemez (főleg, hogy a zene szerző-producere általában maga Eminem, sőt négy számban Dr. Dre is besegít). Az ilyen pillanatok száma azonban nem elég.


A D12-lemez úgy kezdődik, mint az Eminem-albumok: ugyanaz a bemondó kezd konferálni... csakhogy ezúttal, mielőtt rátérhetne mondandója lényegére, leütik, majd mivel nem marad nyugton, le is lövik. Közben a támadók bemondják a mikrofonba, hogy "ha sértőnek találod az olyan szavakat, hogy ribanc, kurva, buzi, leszbi, akkor állítsd le ezt a lemezt azonnal, mert itt csak ilyeneket fogsz hallani. De nem a művészi önkifejezés vagy efféle szarságok eszközeként, hanem mert mi szeretünk ilyesmiket mondogatni, csak hogy felbasszuk az agyatokat!"

A következő 14 számban a hat rapper célzatosan szóba hoz minden olyan témát, amivel a bosszanatani lehet Amerika morális többségét (lőfegyverek, erőszak, perverziók, drogok, nőgyűlölet, az iskolai gyilkosságok, hírességek magánéleti botrányai stb.), és ezt gyakran elég szórakoztató formában teszik. A probléma csak az, hogy Eminem zseniális raptechnikája mellett elhalványul fekete társai teljesítménye - nem igazán érdekes, nem igazán tehetséges figurák ők hozzá képest. Az egyetlen kivétel a Bizarre művésznevű, análfixációs, nagy kövér állat, akinek nem lehet röhögés nélkül hallgatni az efféle mackós, mély hangú dumáit: "nincs mit ennem / nincs állásom / megcsalnak, becsapnak / a csajomnak elvetélt / meg kellett ennem / a farkam ég / de nem nemi betegségtől / hanem azért mert gázolaj és fagyálló keverékével verem".

A lemez felforgató alapötlete a legdurvább hardcore rap slágeres körítésbe való csomagolása. Az egyszerűségükben is hatásos zenei alapok között - főleg az album első felében - néhány kifejezetten zseniális darab is akad, mint például a kislemezre vágott Purple Pills, a popzene világán élcelődő Ain't Nothin' But Music (ami azonban egy perccel hosszabb a kelleténél) vagy a vicces női vokállal támogatott Nasty Mind. Ez utóbbi kettőnek Dre a producere, de Eminem produkciói is megállják a helyüket, és sajnáljuk, hogy nem reppel rajtuk többet a neki járó egyhatodnál.

Az albumon nem található meg a fél éve megjelent Shit On You című kislemezdal, viszont külön érdekesség az utolsó pillanatban a végére került Eminem-szólószám, a hátsó borítón még nem is szereplő Girls, melyben a zaklatott rapper kiterjeszti Everlasttal kialakult háborúskodását a Limp Bizkit tagjaira is, akiket korábban barátainak tartott.

Eminem: 10/10

D12: 7/10


www.d12online.com
Déri Zsolt
2001.07.05
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.