Kedvenc helyek

Daft Punk: Alive 1997

olvasói
(0)
(Daft Life/Virgin/EMI)

Fura, hogy fél évvel a nagysikerű második Daft Punk-album, a Discovery megjelenése után egy 1997-es koncertfelvételt dobnak piacra, még az első album, a Homework turnéjáról. Lenyomat egy olyan időszakból (és egy olyan hangzásból), amin a maszkok mögé rejtőző párizsi duó már végérvényesen túllépett.


1997-ben a Daft Punk lerakta az alapokat, egyrészt a house, másrészt a francia tánczene reneszánszához. Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem Christo koncepciója egyszerre volt primitív és zseniális, körülbelül úgy, mint az igazi punkoké (például a Ramones együttesé) húsz évvel korábban. Instrumentális darabok, robotikusan sulykoló house ritmus egy jó adag hetvenes évekbeli diszkós-funkos beütéssel, jól megeffektezett infantilis motívumok, heves filterezés és potitekergetés. Élőben is ez ment náluk, mivelhogy "rockzenekarok módjára" turnéztak akkoriban. 1997. november 8-án például éppen az angliai Birminghamben jártak, ott készült ez a 45 percnyi koncertfelvétel, mely a CD-re egyetlen számként került fel, mint ahogy valóban egyetlen folyamatos hangépítményről van szó, aminek rögtön az elején elsütik a befutásukat meghozó Da Funk című számot (viszont az Around The World című sláger például hiányzik). Aki még ma is képes előszedni a Homework albumot, annak ez jó kiegészítő lesz mellé, de a technikáját azóta a dalforma és a színesebb, eklektikusabb hangzások szolgálatába állító duó már fényévekre jár ezektől az alapoktól.

7/10


www.daftclub.com
Déri Zsolt
2001.10.16
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.