Shaft (2000)

olvasói
(0)
Egy legendás, 71-es film remake-je: a kőkemény fekete nyomozó harca a korrupcióval, a bűnnel és a maffiával - magyarán az egész világgal.Az 1971-es év legalább három kemény fickót adott a világnak: az egyik e sorok írója, de ezt most nem domborítanám ki annyira; a másik Piszkos Harry, alias Clint Eastwood, a törvényenkívüli fehér zsaru, a harmadik pedig John Shaft, azaz Richard Roundtree, a törvényenkívüli fekete. A filmtörténeti kézikönyvek egybehangzó állítása szerint a Shaft a hetvenes évek afro-amerikai identitásának alapjait teremtette meg: egy tökös fekete zsaru, aki mindenen átmegy, csak hogy az igazságot kiderítse, és esküjéhez híven szolgáltassa is. Szexi, macsó, okos és kemény: ez Shaft, a csúcsmodell.Nem csodálkozhatunk azon, hogy majd' harminc évvel az eredeti után elkészült az új film, bár a történetnek nem sok köze van a hetvenegyes filmhez. A két munkát mindössze a főhős figurája és Roundtree köti össze: az egykori Shaft itt is játszik, bár csak egyszerű nagybácsiként tűnik fel a színen.

Nem is a sztori a fontos itt: egy szókimondó zsaru, aki szembekerül rendőrtársaival, a helyi kisstílű és a távolabbi nagystílű bandákkal, ha igazságtalanságot érez, jelvényét habozás nélkül belevágja a piszoárba, feltűnően gyakran használja fegyverét és igen magabiztosan bánik a nőkkel.

Shaftet ezúttal Samuel L. Jackson személyesíti meg, és nyugodt szívvel mondhatom: Jackson legalább akkora király, mint egykor Roundtree volt. Hiányzik ugyan az eszméletlen barkó és az eszményi afro-frizura, de a kortárs, tökkopasz Shaft ezerszer vészjóslóbb, mint az egykori.
A mostani Shaft mestere John Singleton annak idején a mindössze huszonhárom évesen készített Boys N the Hooddal robbant be a filmes életbe, nagyjából egy időben Spike Lee-vel. Azóta nem hallottunk róla túl sokat, de úgy tűnik, nem nagyon mondott le a fekete témájú filmekről. A Shaft megcélzott közönsége is ez, de a kiváló színészek, mint Dan Hedaya és Toni Collette, az olyan sztárok, mint Jackson vagy Vanessa Williams, illetve a vad akciók, a látványos fényképezés mindenki számára jelentős izgalmakat ígérnek.

Dukász Izidor
2000.11.08
|
Shaft
amerikai-német akcióthriller, 99 perc, 2000
Rendező:

John Singleton

Színész:

Samuel L. Jackson
(John Shaft)

Vanessa L. Williams
(Carmen Vasquez)

Jeffrey Wright
(Peoples Hernandez)

Christian Bale
(Walter Wade, Jr.)

Dan Hedaya
(Jack Roselli)

Toni Collette
(Diane Palmieri)

Richard Roundtree
(John Shaft nagybácsi)

Ruben Santiago-Hudson
(Jimmy Groves)

Josef Sommer
(Curt Fleming)Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.