Kedvenc helyek

D'Angelo: Voodoo

olvasói
(0)
(Cheeba Sound/EMI)

A soul szerelmesei kétsorosan is kiböjtölték a maguk hét szűk esztendejét, hiszen a hetvenes évek vége óta egészen a kilencvenesek közepéig, csak elvétve jelent meg a műfaj hagyományaihoz méltó album. Azóta viszont főleg csak a csajok tettek ki magukért, nívós férfi előadóból még mindig nagy a hiány, egy igazi kivétel akad mindössze: D'Angelo.

Linkek


A soul és a hiphop mára szétválaszthatatlanul összeolvadt, és ebben jelentős szerepe volt a feka D'Angelónak is, aki súlyzóival csapkodva vágott ösvényt a nyálas R&B-vel eltorlaszolt Soul Főúton. A '74-es richmondi születésű énekes háromévesen kezdett autodidakta módon zongorázni, amikor bálványai, Marvin Gaye, Stevie Wonder és Al Green még javában a csúcson voltak (negyedik nagy példaképe, Prince meg épp akkoriban kezdte pályáját). 1992-ben látott napvilágot D'Angelo első felvétele, de a szakma figyelmét Smokey Robinson klasszikus Cruisin'-jának 1995-ös feldolgozásával vívta ki, melyet még abban az évben követett a Brown Sugar című zseniális debütáló lemez, '98-ban pedig a Live At The Jazz Café című élő minialbum. A Voodoo öt-hat-hét perces epikus balladái a hiphop szellemiségét oltják prince-es funk-soulba megtámogatva Q-Tip, Redman és Method Man dumáival, számos hangmintával és egy ízben DJ Premier (GangStarr) alapjaival, de a lényeg D'Angelo pimaszul jó éneke és hangszeres megoldásai.

9/10
Dömötör Endre
2001.09.05
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.