Bridget Jones naplója

Megjelenés: 2002. február 26.

A kilencvenes évek végén a harmincas éveikben járó hajadonok világszerte vihogva és elgondolkodva tekintettek bele a Helen Fielding tartotta tükörbe, s a legtöbben Bridget Jonesként ismerték fel magukat benne. A bestsellerlisták hamar bebizonyították, hogy vagy a harmincas szinglik vannak iszonyú sokan, vagy más családiállapotú és korú (netán nemű!) egyedek is magukra ismertek Bridge alakjában. A Bridget Jones naplója című regény 1996-ban jelent meg, és villámgyorsan hatalmas siker lett. Sejthető volt, hogy ez a sztori nem ússza meg, hogy a gyöngyvásznon/képernyőn is szembetalálkozzunk vele.


A főhős, Bridget Jones harmincas évei elején járó hajadon, aki egy londoni könyvkiadó ranglétrájának alsó fertályán, az intellektuális kihívások szélárnyékában tanyázik. Gondolatait főleg a leadandó kilók száma, a dohányzásról és az alkoholról történő leszokás erőtlen kísérletei, de leginkább főnöke, Daniel Cleaver ellenállhatatlan vonzereje kötik le. Szupermodell-eszménytől megkeserített sorsát tovább bonyolítja hiperfárasztó mamája, aki a klimaxszal járó személyiségválság kiváltotta karrierépítési vágytól hajtva egy TV-shop csatorna műsorában találja magát. A mamának a saját karrierjén kívül egyetlen életcélja van: Bridgetnek összehozni végre egy jó partit valami jól szituált, megbízható alakkal, mely követelményeknek kiválóan megfelelne barátaik ügyvéd fia: Mark Darcy. A bájgúnár Cleaver Kharübdisze és a dögunalmasnak tűnő Darcy Szkhüllája között hányódó Bridget legfőbb támaszát a társaskapcsolatokban változatos tapasztalatokkal rendelkező baráti társasága jelenti. Tanácsaik tárháza kifogyhatatlan, hűségüket pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy még - a konyhai praktikákban totál analfabéta - Bridget kék spárgaleveséhez is megpróbálnak jó képet vágni.A Bridgetet játszó texasi születésű Renée Zellwegerrel Amerika most végre revansot vesz saját kultuszregénye, az Elfújta a szél adaptációjáért, amiben akkor egy angol nő játszotta a főszerepet. De az angolok végül is elégedettek lehetnek, mert Zellweger alakítása remekre sikeredett. Hugh Grant jól adja a tőle viszonylag szokatlan aljas szépfiút, Colin Firth pedig dzsentlemenesen elragadó a rénszarvasos pulóverben.

*****Extrák:

Szuper élvezetes sokadszorra nézni a filmet a rendezőnő (Sharon McGuire) jópofa kommentárjával, amiből többek között kiderül, hogy a regény és a film Shazzer-e valójában róla van megformálva, és hogy már léteznek társaságok, melyek kifejezetten kékleves-partikat rendeznek (n.j.). A werkfilmben látható Hugh Grant vizes ingben a csónakázós jelenet forgatásán (n.j. + n. szexi), és Zellweger kb. 15 kilóval soványabban, mint Bridgetként volt. Van két videóklip a film betétdalaival (tűrhető, bár az egyiket egy élő fogyókúra-felszólítás énekli). Olvashatunk fejezeteket az eredetileg folyóiratban megjelent naplórészekből (j.). A lemezre felkerült nyolc olyan jelenet is, ami végül nem fért be a filmbe (n.j.). Az extrák sajnos mind csak angol nyelven hozzáférhetők (kár).

*****

Hang: angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 13 nyelv
Extrák felirata: angolBridget Jones's Diary
2001 angol-francia vígjáték Hossz: 93 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Sharon Maguire Szereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent
tereza
2002.03.01
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.