Bridget Jones naplója

Megjelenés: 2002. február 26.

A kilencvenes évek végén a harmincas éveikben járó hajadonok világszerte vihogva és elgondolkodva tekintettek bele a Helen Fielding tartotta tükörbe, s a legtöbben Bridget Jonesként ismerték fel magukat benne. A bestsellerlisták hamar bebizonyították, hogy vagy a harmincas szinglik vannak iszonyú sokan, vagy más családiállapotú és korú (netán nemű!) egyedek is magukra ismertek Bridge alakjában. A Bridget Jones naplója című regény 1996-ban jelent meg, és villámgyorsan hatalmas siker lett. Sejthető volt, hogy ez a sztori nem ússza meg, hogy a gyöngyvásznon/képernyőn is szembetalálkozzunk vele.


A főhős, Bridget Jones harmincas évei elején járó hajadon, aki egy londoni könyvkiadó ranglétrájának alsó fertályán, az intellektuális kihívások szélárnyékában tanyázik. Gondolatait főleg a leadandó kilók száma, a dohányzásról és az alkoholról történő leszokás erőtlen kísérletei, de leginkább főnöke, Daniel Cleaver ellenállhatatlan vonzereje kötik le. Szupermodell-eszménytől megkeserített sorsát tovább bonyolítja hiperfárasztó mamája, aki a klimaxszal járó személyiségválság kiváltotta karrierépítési vágytól hajtva egy TV-shop csatorna műsorában találja magát. A mamának a saját karrierjén kívül egyetlen életcélja van: Bridgetnek összehozni végre egy jó partit valami jól szituált, megbízható alakkal, mely követelményeknek kiválóan megfelelne barátaik ügyvéd fia: Mark Darcy. A bájgúnár Cleaver Kharübdisze és a dögunalmasnak tűnő Darcy Szkhüllája között hányódó Bridget legfőbb támaszát a társaskapcsolatokban változatos tapasztalatokkal rendelkező baráti társasága jelenti. Tanácsaik tárháza kifogyhatatlan, hűségüket pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy még - a konyhai praktikákban totál analfabéta - Bridget kék spárgaleveséhez is megpróbálnak jó képet vágni.A Bridgetet játszó texasi születésű Renée Zellwegerrel Amerika most végre revansot vesz saját kultuszregénye, az Elfújta a szél adaptációjáért, amiben akkor egy angol nő játszotta a főszerepet. De az angolok végül is elégedettek lehetnek, mert Zellweger alakítása remekre sikeredett. Hugh Grant jól adja a tőle viszonylag szokatlan aljas szépfiút, Colin Firth pedig dzsentlemenesen elragadó a rénszarvasos pulóverben.

*****Extrák:

Szuper élvezetes sokadszorra nézni a filmet a rendezőnő (Sharon McGuire) jópofa kommentárjával, amiből többek között kiderül, hogy a regény és a film Shazzer-e valójában róla van megformálva, és hogy már léteznek társaságok, melyek kifejezetten kékleves-partikat rendeznek (n.j.). A werkfilmben látható Hugh Grant vizes ingben a csónakázós jelenet forgatásán (n.j. + n. szexi), és Zellweger kb. 15 kilóval soványabban, mint Bridgetként volt. Van két videóklip a film betétdalaival (tűrhető, bár az egyiket egy élő fogyókúra-felszólítás énekli). Olvashatunk fejezeteket az eredetileg folyóiratban megjelent naplórészekből (j.). A lemezre felkerült nyolc olyan jelenet is, ami végül nem fért be a filmbe (n.j.). Az extrák sajnos mind csak angol nyelven hozzáférhetők (kár).

*****

Hang: angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 13 nyelv
Extrák felirata: angolBridget Jones's Diary
2001 angol-francia vígjáték Hossz: 93 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Sharon Maguire Szereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent
tereza
2002.03.01
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
18:25
A szökevény
amerikai akciófilm, 1993
18:30
Collateral - A halál záloga
amerikai thriller, 2004
18:30
Scooby-Doo és a madárijesztő
amerikai animációs film, 2013
18:40
Igazság - A CBS-botrány
amerikai filmdráma, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.