Az ember, aki ott se volt

The Man Who Wasn't There. fekete-fehér feliratos amerikai bűnügyi film 116 perc 2001
"Én ott se voltam" - mondja a rosszcsont óvodás, aki szeretné, ha nem lenne köze valami felelősségre vonással járó eseményhez. Nos, jelen film hőse tényleg nem volt ott, ahol az a bizonyos dolog történt, máshol viszont ott volt, és ezért a slamasztikából már nincs kiút.


Ed egyszerű borbély, aki ráharap egy alkalmi kuncsaftja által javasolt ötletre, vállalkozni akar, az ehhez szükséges pénzt pedig, jobb híján, zsarolásból kívánja előteremteni. Megzsarolja hát felesége szeretőjét, a kisváros nagyáruházának közmegbecsülést élvező igazgatóját, aki mellesleg bizalmas jó barátja - és a zsarolás sikerül. Innentől kezdve viszont semmi sem: gyilkosságok, hosszadalmas perek, börtön és eladósodás vár a történet szereplőire, akik gyengéik miatt játékszerekké válnak a gonosz balvégzet kezében.


A Coen testvérek változatos és meglepetésekkel teli életművében csak egyetlen tényezőben lehetünk tökéletesen biztosak: a magas színvonalban. Ezúttal a negyvenes évek sötét tónusú krimijeinek műfaját, a film noirt elevenítik fel, de egyben parodizálják, és tiszteletadással is adóznak előtte. A korszak pontosan megidézett tárgyi környezete gyönyörű fény-árnyék kontrasztokkal teli, fekete-fehér képeken jelenik meg, a benne mozgatott színészek egyszerre tűnnek eredetinek és megdöbbentően mainak egyszerre. A saját képességeit túlbecsülő borbély szerepét lenyűgözően alakító Billy Bob Thornton mellett Francis McDormand, Tony Shalhoub, James Gandolfini és a társulat többi tagja is feledhetetlent alakít, és Coenék írói talentumát dicsérendő, több örökbecsű sor is jut a művészek szájára. Nehéz megmondani, mi ejt rabul legjobban ebben a tökéletes filmben, én talán a cselekményre szavazok, amely kiszámíthatatlan fordulatok sorozatán át kerget minket a gyönyörbe.
nelson
2002.03.28
|


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Filmek a TV-ben
23:40
Legbelső félelem
amerikai thriller, 1996
23:40
Greenberg
amerikai filmdráma, 2010
23:55
Pókerarcok
amerikai krimi, 1998
23:55
Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?
amerikai akció-vígjáték, 1995
23:55
Rust Creek
amerikai horror, 2018
Robert Downey Juniornak saját állatkertje van Malibuban. #robertdowneyjr #animallover #allatbarat #zoo #privatezoo #allatkert
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.