Elizabeth

olvasói
6/10 (3)
Megjelenés: 2002. április 16.

1554., Anglia. VIII. Henrik halála után a katolikusok és a protestánsok szembenállása osztja meg a birodalmat. A katolikus Mária, Henrik idősebb és - a film tanúsága szerint - minden női bájtól mentes leánya ül a trónon.


Gyermektelen, így a legfőbb veszély, hogy féltestvére, a protestáns Elizabeth kerülhet hatalomra. Bár a királynő tanácsadói mindent megtesznek, hogy Elizabethet eltegyék láb alól, ő mégis sikeresen átvészeli a Towerben tett "látogatással" tarkított, vészes időszakot, és megörökli a koronát. A film történetének lényegi része valójában ezután következik: hogyan lesz a réten, virágok közt tánccal és szerelmi légyottokkal elfoglalt fiatal leányból, a viszálykodást kegyetlen eszközökkel letörő, a világ leghatalmasabb és legerősebb birodalmának keménykezű uralkodója. A palota sötét termeiben honoló ármány és összeesküvés hogyan teszi a püspökök karát nőiességével és könnyedségével megnyerő hölgyet a birodalom "hitvesévé", legendás szűz-királynővé.

A filmben minden megtalálható, mi egy jó mozihoz szükséges: cselszövés és akció, szerelem és csalódás, pompás jelmezek és a kor hangulatát megidéző nagyszabású díszletek. Az alkotókat azonban mégsem gyűri maga alá a látványosság kísértése: különösen szépek azok a részek, ahol az ármány árnyékolta palota sötét zugaiban fáklyafénynél figyeljük min múlik egy birodalom sorsa.

****Extrák:

Így készült: a producerek, az író és a rendező nyilatkozata. Színfalak mögött: felvételek a forgatásról, interjúk. A film előzetese, a szereplők filmográfiái. Remekül köti kellemest a hasznossal az angolul tanulóknak szánt, különböző nyelvtani jelenségeket bemutató és filmrészletekkel illusztráló oktató szekció, bár a szöveges részek grafikai megoldásán lehetett volna még csiszolni.

***

Hang: magyar surround, angol 5.1
Kép: 16:9/1.85:1, színes
Felirat: magyar, angol
Extrák felirata: magyar

Elizabeth
1998 angol történelmi dráma Hossz: 119 perc Forgalmazó: Antenna Multimédia és Odeon Video Rendező: Shekhar Kapur Szereplők: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Joseph Fiennes, Richard Attenborough
tereza
09 April 2002
|
Hungarian title: Elizabeth
British historical drama, 124 perc, 1998
Rendező:

Shekhar Kapur

Színész:

Cate Blanchett
(I. Erzsébet)

Geoffrey Rush
(Sir Francis Walsingham)

Joseph Fiennes
(Robert Dudley)

Richard Attenborough
(Sir William Cecil)

Christopher Eccleston
(Norfolk hercege)

Fanny Ardant
(Lotaringiai Mária)

Eric Cantona
(de Foix)

Vincent Cassel
(Duc d'Anjou)

Emily Mortimer
(Kat Ashley)

(10 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Fekete Jenő a hazai bluesélet veteránja, akit a nagy öregek közül mindenki ismer.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
18:10
Tökös szerelem
amerikai-kanadai Komédia, 2015
18:20
Alfa
amerikai kalandfilm, 2018
18:20
Elvarázsolt kastély
amerikai vígjáték, 2003
18:25
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:30
Fák jú Tanár úr! 2.
német vígjáték, 2015
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.