Conan, a barbár

olvasói
(0)
Egyszerű megindokolni, miért lett a Conan, a barbár minden idők legkiemelkedőbb kard és varázslat-filmje, hisz érdemei számosak, mint Aquilónia egén a csillag. Adva volt hozzá egy komplett mítoszvilág, amelyet a skizoid, de igen tehetséges Robert E. Howard teremtett olvasmányélményeiből a harmincas években, mikor a férfi még férfi volt, a nő nő, a képzelet pedig képzelet.


A rövidke elbeszélések életművéből az ifjú titán, Oliver Stone kovácsolt acélkemény forgatókönyvet, mikor még látta a különbséget Jó és Rossz között; alkotótársául pedig Milius, a Maszkulinitás Messiása szegődött, mikor még halhatatlan rendező volt. A teuton szellemű szerzőkhöz egyenértékű partnerként csatlakozó Ron Cobb látványtervező és Basil Poledouris zeneszerző révén a Conan-adaptáció stábja csupán Crom isteneihez fogható élgárdává nőtte ki magát - az a-ra az umlautot azonban kétségtelen a Barbár mozgóképmásának választott alpesi test- és karrierépítő Schwarzenegger tette fel.

Hiába a legendás tesztoszteron-eposz toronymagas produkciós értékei, a méltóságteljesen hömpölygő bosszútörténet a törzsét lemészárló kigyószekta nyomába eredő tolvaj-harcosról, a történelem előtti időket megelevenítő mesés felvételek és a pazar arcok - az Osztrák Tölgy nélkül a Conan egynyári sikerként végezte volna. Arnold maga a megfeszített Übermensch, égbenyúló alakja evangélium az elnyomottaknak: érdes izmai elsüllyedt kontinensek domborzati térképét, idegen ízű félszavai Nietzschét idézik. Dicső kultfilmje egy letűnt aranykor emlékműve, időzzünk képsorai előtt illő tisztelettel. *****Extra:
Milius és Arnie élvezetes kommentárja és az elsőosztályú, 50 perces werkfilm szilárdan biztosítja a jó osztályzatot: Cobb csodás illusztrációinak galériája, Conan démonharcának osztott vásznas effekt-bemutatója és a maroknyi kimaradt jelenet (köztük Milius cameójával) pedig csillag a négyesre. ****

Hang: angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 12 nyelv
vadalma
2002.07.15
|
Conan the Barbarian
amerikai kalandfilm, 129 perc, 1982
Rendező:

John Milius

Színész:

Arnold Schwarzenegger
(Conan)

Max von Sydow
(Osric király)

James Earl Jones
(Thulsa Doom)

Sandahl Bergman
(Valeria)

Mako
(a varázsló)

William Smith
(Conan apja)

(7 kép)


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Vitális Ivánék új albuma stílusában kissé eltér az eddigiektől, és a punk, a hard rock és a pszichedélia irányába mozdul el.
Filmek a TV-ben
18:10
Tizenhárom nap - Az idegháború
amerikai thriller, 2000
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
Break
francia romantikus film, 2018
18:25
Őrangyal
német thriller, 2012
18:30
Limonádé
rom-kan-ném-svéd film, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.