A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

olvasói
9/10 (31)
J.R.R. Tolkien minden varázsmese alfáját és ómegáját jelentő A Gyűrűk Ura című regénytrilógiájának mozgóképre vitele régóta foglalkoztatta a filmkészítőket, azonban Ralph Bakhsi 1978-ban kelt animációs munkáját nem számítva, egészen két évvel ezelőttig a rendkívüli feladat elriasztotta a direktorokat.


A filmtörténet egyik legnagyobb szabású vállalkozásának keretében 2000-ben tett kísérletet Peter Jackson rendező a mese három részben történő mozgóképre vitelére, melyek közül az első A Gyűrű Szövetsége.

A cselekmény centrumában egy apró, ám rettentő erőkkel bíró tárgy, egy mágikus gyűrű áll, melynek viselője a sötétség erőivel jegyzi el magát. A Dávidok és Góliátok csatájában szörnyű erők, vad indulatok feszülnek egymásnak, az erény és a kísértő rontás, a Jó és Rossz harcának tétje a világot igájába hajtani akaró gonosz erők korlátok közé szorítása. Tolkien különös lényektől, hobbitoktól és törpöktől, orkoktól és buckamanóktól, varázslóktól és sárkányoktól benépesített univerzuma, a csodás Középfölde a maga teljességében kel életre a filmben. Azzal együtt is, hogy Jackson kénytelen volt néhány változtatást eszközölni a regényhez képest, és egy-két mellékszálat soványabbra vett vagy kiszórt, másokat picit húsosabbra hizlalt, továbbá elhagyta a dalokat, és néhány igen megnyerő figurát is száműzött. A kényszerűségből végrehajtott módosítások némelyike esetleg zavarólag hathat a vakhitű Tolkien-rajongók szemében, a veszteségekért azonban kárpótol a film minden ízében kidekázott környezetrajza és pazar vizuális kavalkádja, nem beszélve az egyetlen másodpercre sem lankadó cselekményszövés lebilincselő erejéről. Igazi, originális varázsmese született: Peter Jackson műve a mozi azon hősi korszakát idézi, melyben a mítoszteremtés még mindennapos esemény volt, azt a korszakot, melynek - mostanáig úgy hittük - már évtizedekkel ezelőtt bealkonyult. *****Extrák:
Enya-klip, videojáték-előzetes, 3 werkfilm, 3 előzetes, 6 tévéreklám, 14 kisfilm, amely a lordoftherings.net számára készült, és egy-egy érdekes részletre világít rá (Hobbitfalva, a Fekete Lovasok stb.) vagy egy-egy szereplőt állít középpontba. Ízelítő a készülő második részből, amely - úgy fest - az első résznél is látványosabb lesz. Végül néhány soha nem látott képsor a 30 perccel bővített változatból, amely majd novemberben jelenik meg DVD-n. *****The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring
2001
amerikai kalandfilm Hossz: 178 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Sean Astin, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Cate Blanchett, Liv Tyler, Ian Holm
P.Zs.
2002.08.27
|
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
amerikai-új-zélandi fantasy, 178 perc, 2001
Az ifjú hobbit új hobbit talál magának... és a kultusz végre hozzánk is begyűrűzik.
Rendező:

Peter Jackson

Színész:

Elijah Wood
(Zsákos Frodo)

Cate Blanchett
(Galadriel)

Viggo Mortensen
(Aragorn)

Liv Tyler
(Arwen)

Ian McKellen
(Szürke Gandalf)

Christopher Lee
(Saruman)

Ian Holm
(Zsákos Bilbo)

Orlando Bloom
(Legolas)

Sean Bean
(Boromir)

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
18:10
Cecelia Ahern: Két lépés a menny
német romantikus film, 2013
18:20
Kelly hősei
amerikai filmdráma, 1970
18:25
Bagger Vance legendája
amerikai dráma, 2000
18:30
James Bond: A holnap markában
amerikai akciófilm, 1997
18:35
Csupasz pisztoly
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.