Bazi nagy görög lagzi

My Big Fat Greek Wedding. színes feliratos amerikai vígjáték 96 perc 2002
Egy lány, aki a legjobb úton van a magányos besavanyodás felé, még időben észbe kap, bepasizik és ketten szépen tető alá hozzák az esküvőjüket - szerető családi körben. Pofon egyszerű történet, mondhatni teljesen hétköznapi. Akkor vajon miért lett ez a film az amerikai független film történetének legnagyobb sikere?


A forgatókönyvet a főszerepet is alakító Nia Vardalos írta saját élményei alapján. A film hősnőjéhez hasonlóan ugyanis ő is nem görög férfihoz ment feleségül - ez a rendkívül szorosan összetartó amerikai görög közösségben hatalmas botrányt okozott. Az eset olyan mélyen felkavarta a művésznő lelki világát, hogy egyszemélyes színdarab megalkotására ösztönözte, amit aztán nagy sikerrel játszott Los Angeles-i színpadokon. Itt figyelt fel rá a szintén görög gyökerekkel rendelkező Rita Wilson, Tom Hanks felesége is, s innen már csak egy lépés volt, hogy a nagy Tom, aki producerként is jeleskedik, beindítsa a fogaskerekeket, és a Vardalos által sebtiben forgatókönyvvé varázsolt komédia csekély ötmillió dolláros költségvetéssel filmszalagra vétetett. Reklámra nem futotta, így a szinte ismeretlen produkcióként bemutatott Bazi nagy görög lagzi hamar visszasüllyedt volna a homályba, ha a nézők nem veszik vállaikra, és a szájról szájra terjedő hírnévnek köszönhetően a film szép lassan túlevickélt a 200 millió dolláros bevételi álomhatáron, ami a szuperprodukciók közül is igen kevésnek sikerül.


Miben rejlik a titok? Valószínűleg az őszinteségben, az alakok életszerűségén, a konfliktus keresetlenségén. Mert nem történik itt más, csak ami az életben, mégis éppoly magával ragadó kalandban részesít a film másfél órája, mint valami fantasztikus utazás. A csúf kiskacsa hattyúvá változhat, az örök szerelem létezik, a megmerevedett családi szokásokat meg lehet változtatni. A boldogságot el lehet érni, és ez csak rajtunk múlik. Ennek ígéretéért pedig érdemes moziba menni.
nelson
2003.01.16
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
21:00
Rakoncátlan célpont
angol vígjáték, 2009
21:00
Durr, durr és csók
amerikai krimi, 2005
21:00
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
21:00
Elhagyott szoba
amerikai horror, 2007
21:00
Charlie angyalai
amerikai akcióvígjáték, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.