Twin Peaks - 1. évad

Az Államok északi részén, a kanadai határ közelében, a Twin Peaks nevű kisvárosban egy hűvös reggelen megtalálják a 17 éves Laura Palmer holttestét nejlonba csavarva. A többi már történelem, a televíziózás krónikájának legfényesebb lapjaira tartozik.


Hogy az épp lezajlott írósztrájk, vagy a piacon elfoglalt utolsó helyük késztette-e az ABC tévétársaság fejeseit arra az addig egyedülálló lépésre, hogy teljhatalmat adjanak a David Lynch-Mark Frost párosnak egy bevezető epizód elkészítésére, nem tudni. De így született meg az a sorozat, mely jól álcázott terrorista módjára, tetszetős külsővel lopódzott be az otthonokba világszerte, és fosztotta meg a képdobozt legjellemzőbb tulajdonságától, a kiszámíthatóságtól.

Lynchék a szappanoperák és a krimik eszköztárát felhasználva, kifigurázva és dekonstruálva nyúltak le az idilli Amerika alatt húzódó szexuális és erőszakposvány legmélyére úgy, hogy közben egy pillanatra sem veszették el vitriolosan groteszk, beteges humorérzéküket. Ebben a kisvárosban mindenkinek van valami baj a fejével és/vagy valami vaj a füle mögött.

Most a sorozat híres-hírhedt, mozifilm terjedelmű bevezető epizódjának, és az ezt követő hét résznek lehetünk boldog tulajdonosai. A széria második feléről, a gyilkos kilétének felfedése utáni részekről már megoszlanak a vélemények, de ez mit sem változtat azon, hogy a Twin Peaks megkerülhetetlen, hatása pedig túlértékelhetetlen. Itt történt meg ugyanis, hogy a nézőre végre mint intelligens, gondolkodásra és játékra fogható partnerre számítottak. Ez pedig tényleg (iker) csúcs. *****Extrák:
A bevezető epizódon kívül minden részt nézhetünk a Tuskó Lady rövid bevezetőjével és alkotói kommentárral, többnyire a rendezők (sajnos a két ötletgazda, Frost és Lynch nincs köztük), néhol az író, operatőr vagy látványtervező társaságában. Ezen felül a jelenetválasztás mellé kérhetjük a kimaradt jelentek forgatókönyvrészleteit. A bónuszlemezen (melyre rejtélyes okokból kifolyólag nem került felirat, csak 4 nyelven, és a magyar nincs köztük) láthatunk egy interjút Mark Frosttal, melynek válaszai másfél hónappal megelőzik a kérdéseket (!); bevezetést David Lynchbe a színészektől és alkotótársaktól (kiderül például, hogy Killer Bob hogy került a képbe - szó szerint!); az eredeti kávézó tulajdonosnője beszámol a pitebiznisz fellendüléséről; 17 színész beszél rövid interjúkban pszichedelikus trippekről, állatvédelemről, fafaragásról, kocsikról, halálközeli élményekről, no meg a sorozatról; valamint a törpétől visszafelé-beszéd leckét kaphatunk a Vörös Szobában. Emellett a mellékelt füzetke röviden ismerteti a cselekményt, a fontosabb hősöket, és rejt egy rövid interjút is Sheryl Lee-vel. ****Twin Peaks: Season 1
1990 amerikai tévésorozat Hossz: 411 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: David Lynch, Mark Frost, stb. Szereplők: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Joan Chen, Piper Laurie, Madchen Amick, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, James Marshall Hang: angol 2.0, Kép: 4:3, színes Felirat: magyar + 12 nyelv
Watsz Demeter
2003.01.20
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.