Kedvenc helyek

Aphex Twin: 26 Mixes For Cash

olvasói
(0)
(Warp / Neon Music)

A 2001-es Drukqs dupla album után Aphex Twin újra duplázik: ezúttal a kortárs elektronikus (tánc)zene egyik legnagyobb hatású alkotójának remixeri munkásságát tekinti át kétlemezes gyűjtemény. Bőséges termésből lehetett meríteni, mert aki az elmúlt másfél évtizedben menőnek akart tűnni a zenében, az dolgoztatott Aphex Twinnel (aztán jól megkapta a magáét: a remixek kevés kivételtől eltekintve egy árva hangnyit sem emlékeztetnek az eredetire).


Az egyik legtöbbet citált és valóban legviccesebb Aphex Twin-anekdota, hogy a "mester" az elfekvő zenéi közül egy találomra kiválasztott számot adott be Lemonheads-remix gyanánt az Atlantic lemeztársaságnak. Ez az eset jól szemlélteti Richard D. James hozzáállását a remixeléshez: hidegen hagyja, ki az előadó, legtöbbször vagy nem ismeri, vagy meg se hallgatja az eredetit, mert ez csak egy újabb csatorna, helyesebben alibi, hogy a saját zenéjét eljuttassa a közönséghez. Na persze, a lemezkiadók nem is várnak mást tőle, hiszen a némileg azért túlértékelt Aphex Twin neve coolságot kölcsönöz, és ők tulajdonképpen ezt a Midász-érintést fizetik meg.

A Warp kiadó dupla válogatása ezt remekül szemlélteti, s ugyan az ominózus "Lemonheads-átirat" sajnos nem kapott helyet, a kiválasztott 26 remixnél – melyek eredetijei műfajilag a kortárs kísérleti zenétől a technón és indusztriálon át a német hiphopig, sőt az easy listeningig terjednek - lehet érezni, melyik készült blindre (Die Fantastischen Vier, Jesus Jones, Philip Boa - ugyan már!), és melyik volt valamennyire is ihletett (a saját haverjainak és kiadója művészeinek csináltak biztosan). De az is lehet, hogy tévedünk – Aphex Twinnél "az ember sose tudhassa".


8/10
-4ray-
2003.05.28
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.