Kedvenc helyek

Caesars: 39 Minutes Of Bliss (In An Otherwise Meaningless World)

olvasói
(0)
(Virgin / EMI)

Már-már közhelyszerű, de: ha rock, erősen a múltból merít, ám mindezek ellenére hallgatása ajánlott, akkor valószínűleg skandináv zenekar készítette. Most egy egyedi kiállású svéd kvartettet ismerhetünk meg – rögtön az eddigi munkásságát összegző válogatáslemezzel.


A Caesars nemrég lépett ki a nemzetközi porondra a Jerk It Out című slágerrel, de hazájában lassan évtizedes - és három albumnyi - múlt áll mögötte. Garázs-rockot játszik, és itt rögtön beugorhat az, hogy a Hives által a kitaposott ösvényen halad (másfél évvel ezelőtt a Hives is egy addigi életművet összegző válogatásalbummal robbant be angoloknál). Ennyire persze nem egyszerű a történet, hiszen a hazájában igen népszerű, alapfelállású Caesars nem ilyen könnyen beskatulyázható. Először is azt a Farfisa típusú ósdi orgonát használják, melyet a Stereolab is, és ez már sok mindent elárul. Másodszor nem csak a hatvanas évek garázs-rock hangzását idézik, de az amerikai pszichedelikus rockerek és az egyszerű pop énekegyüttesek hagyományait is beviszik vállalkozásukba, így közeli lesz rokonságuk az amúgy haveri Soundtrack Of Our Lives együttessel, a Hives melletti másik kiemelkedő svéd kvintettel. Harmadrészt azonban nem állnak meg itt, és ötvözik a dallamos minimálpunkot a lüktető tánczenei ütemekkel. Hogy a hosszú című válogatáslemez csupa slágerrel szolgál, annak a három „hazai” albumról (Youth Is Wasted On The Young – 1998, Cherry Kicks – 2000, Love For The Streets – 2002) kiválasztott számos csúcspillanat az oka, melyek, így összegezve, tényleg 39 briliáns perccé állnak össze. Hogy van-e még ötletük, az a következő „igazi” lemezen dől majd el, de ez a válogatás addig is a neo-garázs egyik csúcsműve.


9/10
Dömötör Endre
2003.07.03
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.