Hogy szeretsz?

olvasói
8/10 (1)
Hát persze, hogy nem telhet el a nyár egy jó kis depis Dogma-film nélkül! Ha hinni lehet a szigorú dán dogma-adminisztrációnak, akkor ez már a 28. film, melyre ráütötték a hitelesítő billogot - vagyis garantáltan 100% Dogma! És nem is csalódunk, minden stimmel: kézikamera, zéró extra világítás, helyszínen rögzített hang - dokumentarista hangulat.
Sőt, a dogma atyjának, Lars von Triernek szelleme a cselekményt is belengi, hiszen az alapkonfliktus igencsak emlékeztet a Hullámtörés tragédiájára. Ott a friss-házas ifjú pár férfi tagjára csap le egy végzetes baleset, itt pedig az éppen házasságukat tervező fiatalok életébe gázol bele egy autó, a férfit (Joachim) tolószékbe, a leendő arát (Cecilie) pedig teljes kétségbeesésbe juttatva. Mindkét történet azt boncolgatja, hogy miképpen kezelhető a kezelhetetlen: hogyan próbál védekezni vagy menekülni a személyiség, amikor váratlanul összeomlik nemcsak addigi élete, de eltervezett jövője is. 
 
Cecilie foggal-körömmel ragaszkodna szerelméhez, azonban Joachim szinte erőszakkal taszítja el magától a nőt, mert az csak növeli fájdalmát azzal, hogy egykori szerelmükre és mindarra emlékezteti, amit elveszített. Cecilie kétségbeesésében az első útjába kerülő emberben próbál megkapaszkodni, az pedig nem más, mint annak a nőnek orvos férje, aki Joachimot elgázolta. Beindul az érzelmek láncreakciója, s a négy ember élete a domino-elv szerint omlik össze. 
 
Susanne Bier rendező derekasan megküzd a Dogma szabta szigorú korlátokkal, de ezúttal kevéssé sikerül azokból előnyt kovácsolnia, persze amit így kapunk az sem kevés: egy tisztességgel megcsinált, nézhető darab.
Odor Emilia
2003.08.27
|
Elsker dig for evigt
dán filmdráma, 113 perc, 2002
Egy újabb dán Dogma-film ismerős témával: házasodni készülő fiatal pár életébe a végzet egy autó képében gázol bele. Testi rokkantság, érzelmi válság, kézi kamera.
Rendező:

Susanne BierFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.