Egri csillagok

A magyar történelmi filmet sokáig fojtogatták kétfelől a sodró lendületű lengyel lovagregények és az egzotikus endékás indiános filmek, és akkor még nem is beszéltünk a monstre hollywoodi produkciókról, amelyek azért néha hozzánk is eljutottak. Igaz, számos vesztes háborúnk nem is szolgáltatott kézenfekvő alapanyagot dicsőségünk megörökítéséhez - nem csoda, hogy volt idő, amikor a filmeseink a vérverejtékes betyárromantikába menekültek. Tulajdonképpen Várkonyi Zoltánnak köszönhető, hogy mégis születettek említésre méltó, sőt, örökbecsű kosztümös filmek, mint A kőszívű ember fiai, vagy még inkább az Egri csillagok, ami most, DVD-n szinte tökéletes képminőségben élvezhető.


Igaz, a forgatókönyvért felelős Nemeskürthy prof annak idején jelentősen lerövidítette a regénynek az egri ostrom előtt játszódó részeit és olyan, nehezen mentegethető részeket csempészett bele, mint Dobó várkapitány elkeseredett italozása hű hadnagya feláldozása után, de látszik, hogy rengeteg energiát és pénzt áldoztak a film elkészítésére. Ráadásul minden színész szerepel benne, aki akkoriban kicsit is számított, nem is csoda, hogy a film erősségét főleg a mellékszereplők alakításai adják. Ha az akkor profinak számító csatajelenetek mára kicsit naivnak is tűnnek, és a tűzkerék is picinek látszik, mégis meg tudják mozgatni az ember fantáziáját és felébresztik kalandvágyát. Bár a magyar ember hálátlan, és a korabeli közönség elsősorban azzal foglalkozott, hogy a kvarcórás törökökön szórakozzon és, hogy a film plakátján látható csikkeken élcelődjön - ám most végre eljött a történelmi igazságszolgáltatás lehetősége. Az Egri csillagok a mi „hollywoodi” szuperprodukciónk. ****Extrák:

Egy ilyen régi film esetében bámulatra méltó mennyiséget gyűjtöttek össze a készítők, csak a koncepciót nehéz meglátni a sok kis film mögött. A korabeli híradórészlet sajnos nem megy el werkfilmnek - bár így hirdetik - mert, bár érdekes és vicces, sajnos nyúlfarknyi. Ezután Sebő Ferenc értekezik a regős énekekről, majd három, valószínűleg találomra kiválasztott popzenész(!) ad számot hozzá nem értéséről, amikor arról mesélnek, hogy mit jelent számukra film. Az egri török emlékekről szóló rész ennél ígéretesebb, de kicsit szürkére sikerült, csakúgy, mint a Gárdonyi Gézáról, a Dobó István Vármúzeumról, valamint a várat feltáró régészeti munkáról szóló illusztrált oktatóanyag, a regény diafilmes változatának részletei pedig egyértelműen reklámnak hatnak. Az egészet a rendező és Szécsényi Ferenc operatőr filmográfiája menti meg, ahol számos más kosztümös filmből tekinthetünk meg örömtelien hosszú részleteket. Pedig milyen jó lett volna kimaradt jeleneteket, sőt, bakikat látni! De nem szabad elfeledkeznünk az első lemezen található audiokommentárról sem, ahol Szécsényi Ferenc meglepően amatőr kérdésekre válaszolva emlékezik vissza a forgatásra, a végére azonban szerencsére sikerül kibontakoznia. ***Megjelent.Hang: magyar surround

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: angolEgri csillagok

1968 magyar történelmi kalandfilm Hossz: 157 perc Forgalmazó: Mokép Rendezte: Várkonyi Zoltán Szereplők: Kovács István, Venczel Vera, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Mádi Szabó Gábor, Bárdy György, Koncz Gábor
Vízer
2003.09.04
|


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
18:10
A kokainkölyök
amerikai bűnügyi film, 2018
18:10
Adele Spitzeder, a csaló
német-osztrák filmdráma, 2012
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:25
Bérgyilkosok
amerikai akciófilm, 1995
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Ma kerül a lelőhelyekre, tonnányi őszi programmal (és egy Brad Pitt interjúval!!!) Játékunk is folytatódik: fotózkodj Pesti Esttel, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőjegyeket adunk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.