Kapitány és katona

olvasói
(0)
Bár Russell Crowe már többször is bebizonyította, hogy a skizofrén matematikustól a megátalkodott skinheadig bármit képes eljátszani, de igazán elemében mégis a harcos-vezér szerepben érzi magát, és a Gladiátor óta erre mindig lehet építeni.
Most pedig nem csak néhány tucat harcias rabszolgát, hanem egy egész hadihajót kapott, hogy kiélhesse vezetői ambicióit, mivel ő Jack Aubrey kapitány, a dicső angol flotta tisztje, aki azt a feladatot kapta, hogy felkutassa és legyőzze Napoleon egyik, a brazil partok mentén portyázó fregattját, az Acheront. Csakhogy az üldözöttről kiderül, hogy nagyobb, gyorsabb és erősebb, mint üldözője és a megtépázott angol hajó legénysége örülhet, hogy megússza az első, majd a második találkozást is, ám a kapitány még így sem hajlandó lemondani a harcról. 
 
Azonban a film legfőbb erényét nem a csatajelenetek képezik, ilyet már láttunk eleget, hanem a brit hajó életének bemutatása - mégha ez elsőre nem is hangzik túl izgalmasan. Peter Weir (A veszélyes élet éve, Holt költők társasága) és népes stábja ugyanis aprólékos gonddal kreálták újra a kor szokásait, tárgyait és a legénység életét, de nem vesztek el a részletekben, hanem mindezt a történet részévé tudták tenni. Így a kapitánytól a hajóorvoson át (Paul Bettany remek alakítása) a fiatal kadétokig és a még gyerek mindenes „puskapor-majmokig” mindenki teljes értékű szereplő, érdekes és izgalmas. Igaz, a karakterépítés néha a film tempójának rovására megy, a végső összecsapás pedig lehetett volna kidolgozottabb is, de cserébe kapunk két óceánt, hatalmas viharokat, az igazi Horn-fokot és a Galapagos-szigeteket!
Vízer
2003.11.20
|
Master and Commander: The Far Side of the Word
amerikai történelmi kalandfilm, 128 perc, 2003
A Gladiátor ezúttal az angol flotta kapitányaként Napóleon hajói ellen vezet csatát. Csatajelenetek, végtelen óceán, Galápagos-szigetek... OSCAR-DÍJ 2004!
Rendező:

Peter WeirFilm premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Az elveszett szaloncukrok történetével idézi meg a közeledő ünnep hangulatát.
Filmek a TV-ben
18:10
Star Wars: A klónok támadása
amerikai sci-fi, 2002
18:25
Amit nem akarsz tudni a szüleidről
amerikai vígjáték, 2019
18:30
A robot és Frank
amerikai sci-fi vígjáték, 2012
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:45
A Vadász és a Jégkirálynő
amerikai fantasztikus kalandfilm, 2016 (ism.)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.