Tizenhárom

olvasói
10/10 (1)
A tizenhárom éves Tracy (Evan Rachel Wood - Ajkamon lakat) szokványos Los Angeles-i hetedikesként éli napjait: csiricsáré ruhákban jár iskolába, otthon segíti alkoholizmusból felépülő anyját a házimunkával, megírja a házi feladatát, de titokban arra vágyik, hogy délutánonként a suli legmenőbb csajaival járhasson vásárolni.
Egy spontán bolti lopás alkalmával hamarosan el is nyeri a vagányságból iskolabajnok Evie (Nikki Reed) barátságát, aki hálából beavatja őt a piercingek, szex, drogok és öncsonkítás birodalmába. A két lány viharos kapcsolata pillanatok alatt feledteti el környezetükkel és a gyanútlan nézőkkel mindazt, amit az amerikai tinivígjátékok a serdülő korosztályról tanítottak és nyers erővel mutatja be a sorházas kertvárosok igazi világát. A merész és cseppet sem optimista forgatókönyv a társ főszereplő Nikki Reed valós élményein alapul, így a film a szokványos „Gyerekek, ezt ne próbáljátok ki otthon!” figyelmeztetés helyett a „Felnőttek, ezt már mind kipróbáltuk!” segélykiáltással ér fel. Catherine Hardwicke rendezőnő a 2003-as amerikai független Sundance Filmfesztiválon a legjobb direktornak járó díjat nyerte el a Tizenhárommal, noha a rendezés kegyetlen nyersesége mellett a film igazi ereje a két fiatal lány és a Tracy anyját alakító Holly Hunter (Zongoralecke, Karambol) játékában van. Minél több festéket kennek magukra a történet hősnői, annál jobban rajzolódnak ki arcuk legrejtettebb vonásai és derül fény az önpusztító tizenévesek lelkének sötét bugyraira - nekik nem az a legnagyobb gondjuk, hogy ki viszi őket a szalagavatóra, hanem hogy egészséges gyermeknek adnak-e életet nyolcadik első félévében. 
 
A Tizenhárom az utóbbi évek legsokkolóbb tinifilmje, melyhez képest Larry Clark polgárpukkasztó történetei (Kölykök, Ken Park) egydimenziós Disney-mesék.
csmozi
2004.01.05
|
Thirteen
amerikai filmdráma, 101 perc, 2003
Gyereklányok elképesztő kalandjai szexszel, droggal, rock and rollal az amerikai kertváros kegyetlen dzsungelében. Sundance-nyertes amerikai független darab.
Színész:

Evan Rachel Wood
(Tracy Freeland)

Holly Hunter
(Melanie Freeland)

Nikki Reed
(Evie Zamora)

Brady Corbet
(Mason Freeland)

Vanessa Hudgens
(Noel)

Sarah Clarke
(Birdie)

Kip Pardue
(Luke)

Jeremy Sisto
(Brady)

Deborah Kara Unger
(Brooke LaLaine)Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
18:15
Bizonyítás
amerikai filmdráma, 2005
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:35
Sztárom a párom
angol romantikus vígjáték, 1999
18:35
Anyák napja
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Majd elválik
amerikai romantikus film, 1998
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.