Légy jó mindhalálig

olvasói
6/10 (12)
Móricz Zsigmond kötelező olvasmányának 1960-as filmes feldolgozása, ha nem is „kötelező látvány”, mindenképpen ajánlott darab, hiszen Tóth Laci tekintete - a felújított képminőség segítségével - bő négy évtized múltán is megőrizte szívszaggató erejét.


Az �56-os forradalom után beszűkült mozgástérben alkotó filmesek kénytelenek voltak elfordulni az aktuális témáktól és a magyar kultúra irodalmi gyökerei felé fordítani tekintetüket - így történt, hogy az adaptációkat amúgy is kedvelő Ranódy László (Pacsirta, Árvácska) Móricz gyermeklélekbe bújtatott világdrámáját vitte filmre. A negyvenes évek végén megszülető „lírai neorealizmus” jegyeit magán viselő alkotás mindhárom korhoz (a századvégi Debrecen, a regény születése, a film készítése) és a szerző szelleméhez hűen meséli el Nyilas Misi szomorú történetét, mutatja be a református kollégium kétarcú világát. Pásztor István operatőr kimért kameramunkája és szép beállításai szerethetővé és nehezen feledhetővé teszik a filmet, melynek drámai ereje rendszerint hosszantartó érzelmi hatással van a fiatal nézőkre, akik később felnőttként is csak szülői felügyelet mellett merik újranézni a történet legmeghatóbb részeit.

A Légy jó mindhalálig idegen kultúrák DVD-korongjain nevelkedett fiainkat sem hagyhatja hidegen, hiszen a varázslat helyett alázatot tanuló Nyilas Misi története tulajdonképpen a legsötétebb tónusú Harry Potter-film, a kollégium fegyelmi bizottsága pedig felér egy betépett Jedi Tanáccsal. A lemez extrái elmaradnak ugyan az elvárható minőségtől és mennyiségtől, köztük van azonban Jancsó Miklós értékes portréfilmje Móriczról, egy diafilm, valamint Nagy Feró és néhány hozzá hasonlóan progresszív magyar zenész pár gondolata a jóságról. Nyilas Misi digitális pakkjának minden háztartásban ott a helye.Légy jó mindhalálig, 1960 l Fekete-fehér, magyar filmdráma, 96 perc l Rendező: Ranódy László l Szereplők: Tóth Laci, Bessenyei Ferenc, Törőcsik Mari, Bitskey Tibor l Hang: magyar sztereó l Felirat: angol l Extrák: kisfilmek, interjúk, képgaléria l Forgalmazza a Mokép
csmozi
2004.01.05
|
magyar filmdráma, 96 perc, 1960
Móricz Zsigmond klasszikusának 1960-as filmváltozata. A pakkal itt is zűrök vannak!
(2 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
Tűzparancs
amerikai akciófilm, 1996
18:30
Zorro
olasz-francia kalandfilm, 1975
18:40
A galamb
török film, 2018
18:40
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.