Légy jó mindhalálig

olvasói
6/10 (12)
Móricz Zsigmond kötelező olvasmányának 1960-as filmes feldolgozása, ha nem is „kötelező látvány”, mindenképpen ajánlott darab, hiszen Tóth Laci tekintete - a felújított képminőség segítségével - bő négy évtized múltán is megőrizte szívszaggató erejét.


Az �56-os forradalom után beszűkült mozgástérben alkotó filmesek kénytelenek voltak elfordulni az aktuális témáktól és a magyar kultúra irodalmi gyökerei felé fordítani tekintetüket - így történt, hogy az adaptációkat amúgy is kedvelő Ranódy László (Pacsirta, Árvácska) Móricz gyermeklélekbe bújtatott világdrámáját vitte filmre. A negyvenes évek végén megszülető „lírai neorealizmus” jegyeit magán viselő alkotás mindhárom korhoz (a századvégi Debrecen, a regény születése, a film készítése) és a szerző szelleméhez hűen meséli el Nyilas Misi szomorú történetét, mutatja be a református kollégium kétarcú világát. Pásztor István operatőr kimért kameramunkája és szép beállításai szerethetővé és nehezen feledhetővé teszik a filmet, melynek drámai ereje rendszerint hosszantartó érzelmi hatással van a fiatal nézőkre, akik később felnőttként is csak szülői felügyelet mellett merik újranézni a történet legmeghatóbb részeit.

A Légy jó mindhalálig idegen kultúrák DVD-korongjain nevelkedett fiainkat sem hagyhatja hidegen, hiszen a varázslat helyett alázatot tanuló Nyilas Misi története tulajdonképpen a legsötétebb tónusú Harry Potter-film, a kollégium fegyelmi bizottsága pedig felér egy betépett Jedi Tanáccsal. A lemez extrái elmaradnak ugyan az elvárható minőségtől és mennyiségtől, köztük van azonban Jancsó Miklós értékes portréfilmje Móriczról, egy diafilm, valamint Nagy Feró és néhány hozzá hasonlóan progresszív magyar zenész pár gondolata a jóságról. Nyilas Misi digitális pakkjának minden háztartásban ott a helye.Légy jó mindhalálig, 1960 l Fekete-fehér, magyar filmdráma, 96 perc l Rendező: Ranódy László l Szereplők: Tóth Laci, Bessenyei Ferenc, Törőcsik Mari, Bitskey Tibor l Hang: magyar sztereó l Felirat: angol l Extrák: kisfilmek, interjúk, képgaléria l Forgalmazza a Mokép
csmozi
2004.01.05
|
magyar filmdráma, 96 perc, 1960
Móricz Zsigmond klasszikusának 1960-as filmváltozata. A pakkal itt is zűrök vannak!
(2 kép)


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
18:10
Bibi és Tina II. - Elátkozva
német családi film, 2014
18:20
X-Men 2.
amerikai sci-fi akciófilm, 2003
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:45
Az óriásölő
amerikai kalandfilm, 2013
18:45
Ovizsaru
amerikai akcióvígjáték, 1990
Színdarab készült a Szpasszkij–Fischer sakkmeccsből. Az 1972-es világbajnoki szovjet-amerikai döntőt a hidegháború közepén játszották Izlandon. Sosem látott figyelem kísérte a meccset, a londoni Hampstead Theatre viszi színre az ?évszázad sakkmeccsét". #szinhazajanlo #szpasszkijfischer #spasskyfischer #sakkmeccs #sakkszinhaz #sakkvb #hideghaborustortenet #háborústörténetek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.