A Karib-tenger kalózai

Valamikor a karib-tengeri kalózkodás aranykorában járunk, amikor a Fekete Gyöngy nevű, elátkozott kalózhajó legendájától borzonganak az angol gyarmati helyőrségek és kikötővárosok lakói. A kormányzó lányának azték nyakéke véletlenül a tengerbe hullva magához vonzza a kalózokat, akik a város feldúlása után elragadják a leányzót. Még szerencse, hogy akad egy talpraesett fegyverkovács legény és egy csáléjárású, hajóját vesztett kalózkapitány, aki egy elkötött cirkálón nyomukba ered, hogy megmentse a lányt, leszámoljon a kalózokkal és felderítse az azték kincs rejtélyét.


Cselekmény:

Az egész Disneyland egyik híres szellemvasútjával kezdődött, amelyet kalózos filmek és regények sora ihletett, de amelyhez nem volt egyetlen konkrét film sem társítható. Hát most csináltak hozzá filmet, amely meglepő módon bitang jól sikerült. A kalózos műfaj legnagyobb sémáit mondja fel, de közben olyan csábító fantáziavilágot teremt, amely képes csillogó szemű gyereket varázsolni minden fogékony nézőből. *****Műfaji újítás:

A klasszikus recept kicsit megbolondítva. Az összetevők: egy parádés alakítás Johnny Depptől (aki barátja, a szétdrogozott Rolling Stone, Keith Richards támolygó lényét utánozza), egy pár ifjú angol sztár (Orlando Bloom, Keira Knightley), egy dörzsölt öreg gonosz szerepben (Geoffrey Rush), jól megválasztott jellemszínészek sora, egy ügyes kezű rendező, aki érti a viccet (Gore Verbinski) és aki mindezt keveri, az akcióproducer, akinek saját logója van a film előtt (Jerry Bruckheimer - Con Air, Pearl Harbor). A forgatókönyv precíz, mint egy óramű, az akciók látványosak, a táj csodás, a trükkök (csontvázkalózok a holdfényben!) káprázatosak. Még soha nem éreztem ekkora kísértést, hogy vegyek magamnak egy Playmobil kalózhajót. *****Extrák:

Kommentárparadicsom: Gore Verbinski rendező és Johnny Depp jóízű kommentárja közben nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy egy jó flaska rummal felszerelkezve csatlakozzunk társaságukhoz. A britek közül a csitri Keira Knightley és a daliás Jack Davenport adják egymás alá a poénokat néhány válogatott jelenet alatt, az általuk kihagyott részekhez Jerry Bruckheimer nyújt lelkes és szakszerű kíséretet. A harmadik sávon az írók kollektívája mesél arról, hogyan állt össze a forgatókönyv és mi kinek az ötlete volt. Elsőrangú választék, és ami a fő: mindez magyar felirattal!

Ahogy a legnagyobb figyelemmel készített Disney-lemezeknél, az extralemez itt is az utolsó mukkanásig magyar felirattal van ellátva. A 39 perces, színvonalában a négylemezes Gyűrűk Ura dokumentumfilmjeire emlékeztető werk témánként veszi végig a film készítésének legérdekesebb vetületeit, e fejezetek külön menüből is elérhetőek. A Naplók menüpontjában megnézhetjük a producer amatőr fotóit kommentárral, az egyik különösen ronda kalózt alakító Lee Arenberg tízperces videonaplóját, illetve a Lady Washington vitorlás útjáról készült kisfilmet Los Angelesből a Panama-csatornán át St. Vincent szigetéig. A 19 bővített és kivágott jelenet nem túl emlékezetes, annál izgalmasabb a 3D-s, interaktív menüvel ellátott történelemóra David Cordingly történész vezetésével, sok filmrészlettel és korabeli metszettel illusztrálva, amelynek 24 fejezete tartalomjegyzékből is elérhető. Bepillanthatunk öt akciójelenet forgatásába - egymás után vágott, nyers felvételek: leginkább dokumentáció -, és a holdfényes-csontvázas jelenetben is elmélyedhetünk képgaléria és sztoribord segítségével. A bakiparádé kissé erőltetett, ám a lista végén még vár egy igazi gyöngyszem, egy 1968-as filmecske, amelyben Walt Disney bácsi személyesen mutatja be nekünk Disneyland új szenzációját, A Karib-tenger kalózai nevű szellemvasutat. Kulcs ez a film apró poénjainak megértéséhez azoknak, akik nem jártak Disneylandben. *****Hang: magyar, angol

Kép: 16:9/2,35:1, színes

Felirat: magyar + nyelv

Extrák felirata: magyarA Karib-tenger kalózai - Pirates of the Caribbean

2003 amerikai kalandfilm Hossz: 138 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Gore Verbinski Szereplők: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Jack Davenport, Jonathan Pryce
-NZ-
2004.02.09
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.