Stanley Kubrick-gyűjtemény

Amikor 1999. március 7-én Stanley Kubrick háta mögött hagyta megunt dimenziónkat, menten átvette helyét évtizedeken át gondosan épített magánlegendája.


Hála az acélszívű mester nimbuszát önfényezésre használó hollywoodi bádogemberkék állhatatos munkájának, ez a legenda így Űrodüsszeia táján főként a Tágra zárt szemek és a Mesterséges értelem köré kerített marketing-himnuszok formájában virágzik - éppen ideje hát, hogy a régi klasszikusok kiszabaduljanak a rozsdatemetőkből, és időtálló digitális korongokba sajtolva eljussanak az új generációhoz, amely a Ragyogást legfeljebb a Twister autósmozijából ismeri, a Lolita hallatán Jeremy Ironsra és fél marék ásításra asszociál, mechanikus narancsot pedig csak a Nexxtben kóstolhat („kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk”).

Mint ismeretes, a honi helyzet egyébként is jóval szomorúbban festett a világátlagnál Kubrick szigorú magánembargója folytán, amely 1968-tól sújtotta a vasfüggöny keleti felén rekedt államokat: a Barry Lyndon, a Narancs vagy az Acéllövedék egyáltalán nem, a Ragyogás pedig csupán kérészéltű videoforgalmazás keretében jutott el hozzánk a rendező ötcsillagos fénykorából. A DVD-kultusz kialakulását kísérő múltidézés azonban Magyarországra is elhozta végre az életmű angol javát: a 2001-es New Collection a Lolitától (1962) a Tágra zárt szemekig (1998) valamennyi filmjét magában foglalja -- megfejelve egy igen átfogó és meghatóan elfogult rendezői portréval, amelyet Kubrick halálát követően készített sógora, Jan Harlan archív családi felvételek, valamint rokonok, barátok és üzletfelek (köztük Scorsese, Arthur C. Clark, Ligeti György) friss interjúrészleteinek felhasználásával.

Bár Kubrick amerikai zsengéi, hűvös noirjai és háborús drámái is éjsötét világképről vallanak, az igazi fenevad Angliában bújt ki a rezzenéstelen kezű virtuózból: precízen felépített, aprólékosan kivitelezett formai bravúrjain rendre átsugárzik a mélyben izzó indulat. Kivételes humorérzéke kíméletlenül groteszk, főként apokalipszisek idejére tartogatja. Gyanútlan nézője gátlástalanul végigröhögi a nukleáris holocaust esélyéről szóló filmszatíráját, mígnem az első gombafelhők láttán görcsbe rándul a gyomra (Dr. Strangelove); vietnami háborús kiseposzának hazai harmada nagyrészt a kiképzőtiszt kegyetlenül mulatságos kabaré-magánszáma, Hofi Gézát megszégyenítő szóló, amelybe mellesleg beleőrül a szakasz leggyengébb láncszeme (Acéllövedék).

A téboly Kubricknál uralkodó létforma, az alapvető emberi érzelmek észrevétlen természetességgel deformálódnak pusztító megszállottsággá. A szerelem nála gyermeklány iránt érzett öngyilkos vonzalom (Lolita), a családapák fejszés embervadászokká válnak (Ragyogás), a fiúk elfajzott utcai galerikbe csoportosulva terrorizálják a felmenőket (Mechanikus narancs). Aki nem érzi elég erősnek magát arra, hogy két óráig egy Swift-féle kiábrándult idealista fejéből nézzen ki a külvilágra, hagyja inkább a filmművész Kubrickot másra: szerencsére a kollekció darabjai saját műfajuk élvonalába tartozó közönségfilmként is kiválóan megállják a helyüket. Legyen szó dermesztő horrorról, kőkemény háborús filmről, lenyűgöző kosztümös drámáról vagy filozofikus sci-firől, az öreg filmrendezőgépben nyugodt szívvel megbízhatunk. * * * * *Lolita 1962, amerikai filmdráma
Hossz: 152 perc
Szereplők: James Mason, Peter Sellers, Sue Lyon, Shelley Winters

Dr. Strangelove 1964, amerikai filmszatíra
Hossz: 90 perc Szereplők: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn

2001: Űrodüsszeia, 2001: A Space Odyssey 1968, amerikai fantasztikus film Hossz: 143 perc
Szereplők: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter

Mechanikus narancs, A Clockwork Orange 1971, angol filmdráma
Hossz: 131 perc
Szereplők: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke

Barry Lyndon 1975, angol történelmi dráma
Hossz: 178 perc
Szereplők: Ryan O`Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger

Ragyogás, The Shining, 1980, angol horrorfilm
Hossz: 115 perc
Szereplők: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers

Acéllövedék, Full Metal Jacket 1987, amerikai háborús
film Hossz: 112 perc
Szereplők: Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D`Onofrio, R. Lee Ermey

Tágra zárt szemek, Eyes Wide Shut 1999, angol-amerikai filmdráma
Hossz: 153 perc
Szereplők: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sidney Pollack, Todd Field
KUBRICK ÉS A DVD

Néhány hónappal a rendező halála után anyastúdiója máris megkísérelte sebtében összeházasítani a Kubrick-életművet és a digitális képlemezt; az 1.9-es kollekció azonban csúfos kudarcot vallott botrányos képminősége és az extrák teljes hiánya miatt. Bármilyen magától értetődőnek tűnik a filmtörténet legigényesebb technokratáját oltár elé lökni oldalán a legjobb minőséget jelentő médiummal, a 2.1-es verzió gondos csapatának nem volt könnyű dolga a násszal. Kubrick köztudottan kőkemény elvekkel bírt minden kis részlet kapcsán: hiába vonzották mániákusan a műszaki fejlesztések, egyes újításoktól mereven elzárkózott. Az új gyűjtemény kitűnő Dolby Digital 5.1-es hangformátumára például joggal lehet büszke a DVD-gárda, tekintve, hogy Kubrick utolsó művéig ragaszkodott a mezítlábas monó hanghoz (eltekintve a 70mm-es filmre forgatott Űrodüsszeiától).

Hasonló gondok adódtak a képarányokkal: a többek közt repülésfóbiájáról hírhedt Kubrick képeinél imádta a magasságot, ezért még a 80-as évek végén is a régi 1,33:1 arányban forgatott (kivételt ismét az Űrodüsszeia, ill. a Mechanikus narancs jelent). A Ragyogást vagy az Acéllövedéket például befejezésük után igazítatta hozzá az 1,85:1-es moziszabványhoz. Mivel a beállítások kompozícióját szigorúan az eredeti formátumhoz tervezte meg, az új kollekció bölcs készítői nem módosították képkockáit a csúcsmodern elvárásokhoz: bár ez egyes házimozistákban csalódást kelthet, a remekül remaszterelt, pengeéles és eredeti színtónusú látvány bizonyára kárpótolja majd őket.

Extrák tekintetében kevésbé rózsás a helyzet: a megszállottan titkolózó Kubrick forgatásain nem készültek werkfilmek, felhasznált storyboardjait, kivágott jeleneteit sem szívesen adta ki kezéből - így hát a korabeli trailereken kívül másra kár számítani. Rendhagyó eset a Columbiánál készült Dr. Strangelove 3/4 órás dokumentumfilmje, plusz egy osztott képmezős interjú George S. Scott és a fáradhatatlanul tüneményes Peter Sellers részvételével. Az igazi csemege azonban a Ragyogáshoz mellékelt félórás werk, amelyet Kubrick legkisebb lánya, Vivien készített: bár a mester szakmai trükkjeiről nem sok derül ki belőle, a forgatás feszült hangulata víztisztán tükröződik az ellesett közjátékokban és a kurta színészinterjúkban egyaránt.KUBRICK KÉZJEGYEI

Figyelem! Amennyiben az alábbi azonosítók közül nem található meg legalább három az Ön által birtokolt lemezeken, kérjük, szolgáltassa be a vásárlás helyén: a hamisítványt azonnal eredeti Kubrickra cserélik.

1. Vérfagyasztó nagyközeli kép valamelyik főhős arcáról, amint démoni tekintettel alulról a kamerába néz; mint Jack Torrance a sövénykertben (Ragyogás), Alex a tejbárban (Mechanikus narancs), Pyle közlegény a vécédeszkán (Acéllövedék).

2. Nagy mélységű, szimmetrikusan szerkesztett beállítások.

3. Hosszas kocsizás labirintus-szerű belső terekben; szállodafolyosókon (Ragyogás), űrhajókban (2001), bazársoron (Mechanikus narancs).

4. Fürdőszoba-környezetben játszódó kulcsjelenet egyetlen kádtól (Barry Lyndon) egy egész latrináig (Acéllövedék).

5. Szédítő légi felvételek.

6. Irodalmi forrás; többnyire botránykönyvekből, mint Burgess Gépnarancsa, Schnitzler Álomregénye vagy Nabokov Lolitája.
vadalma
2001.12.16
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
18:45
Hajsza a győzelemért
amerikai-német-angol akciófilm, 2013
18:55
Arcmás
amerikai-francia-kanadai thriller, 2011
19:00
Rakoncátlan szív
amerikai filmdráma, 1993
19:00
Vitathatatlan 3.
amerikai akciófilm, 2010
19:05
Én, a kém
amerikai akcióvígjáték, 2002
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.