A. I. - Mesterséges értelem

Értelmes mesterség a filmkészítés? Steven Spielberg és Stanley Kubrick művei a maguk módján erre a kérdésre keresik a választ, és az utak mindkettőjüknél a mesterséges értelembe vezetnek.


Spielberg már a hetvenes években Amerika egyik legsikeresebb rendezője volt, a nyolcvanas évtizedben az egyes számú népművelő címét is megpályázta, a kilencvenes években pedig ezt a két irányt próbálta megbékíteni egymással. Pályáját egyrészről brutális kasszasikerek (Harmadik típusú találkozások, E.T., Indiana Jones-sorozat, Jurassic Park), másrészről komoly témákat műfaji köntösbe öltöztető, felvilágosító és okító célzatú alkotások (Bíborszín, Schindler listája) kísérik. Spielberg sosem szakad el teljesen a földtől, Amerika lelkiismerete és történelmi tudata a kedvenc témái közé tartozik, és még a legnépszerűbb munkáiban is ott kísért az ismeretterjesztésre való törekvés (egy átlagos Spektrum-dokumentumfilmmel ugyan nehéz lenne összevetni, de az bizonyos, hogy Indiana Jones kalandjai sok hódolót szereztek az archeológiának - és nem kevés látogatót Petrának).

Az A.I. - Mesterséges értelem nem pusztán Kubrick-hommage és átvett project: a film igen erősen épül be Spielberg életművébe, és éppen a gyermekien szentimentális szórakoztatás és az elgondolkodtató, népművelő attitűd feszültségét példázza. A szeretetre vágyó robotfiú történetének első része nagy empátiával idézi meg Kubrick jéghidegen precíz stílusát. Hideg fények, tükröződő felületek, elegáns kameramozgások: Spielberg és operatőre, Kaminski tiszteletteljesen alárendelik magukat a Mester világának, hajlandók feladni magukból sok mindent, hogy az hommage annál erőteljesebb legyen. A Mechanikus narancs szétesett, apokaliptikus miliőjét idéző második blokkban azonban már elindulnak a hatáskeltés felé, a harmadik epizód - és főleg a film zárlata - pedig végleg a visszazuhanásé: Spielberg továbbra sem akar felnőni (saját magához), és megmarad az E.T. világát idéző gyerekszobában, még ha ennek a film integritása is az ára.

Az A.I. mégsem kudarcfilm, és ez nemcsak a technikának és a kivitelezés eleganciájának, hanem a színészeknek is köszönhetjük. Haley Joel Osment a Hatodik érzékben talán sokakat irritált, most viszont egészen káprázatos érzékenységgel éli át (és kelti valóban életre) a kis David figuráját.

Hogyan fér össze az E.T. és a Mechanikus narancs? Valahogy így. Furcsa stratégia: elandalítani és elgondolkodtatni, de egy rendezőnek, aki egész népét akarja tanítani, nemcsak az arányérzékre, de a bátorságra is szüksége van. ****Extrák:

A bónuszlemez tartalmas és szigorú rend szerint szerkesztett, mint maga a film. 10-20 perces werkfilmek kimért alaposággal veszik végig a film készítésének egyes aspektusait, de a stáb tagjai eközben azért nagyon lelkesek. Külön film szól a két robotfőszereplőről, a díszletekről, a jelmezekről, a világításról, a képi hatásokról, a macibáburól és a zenéről. Az előzetes, a filmográfiák és a rajzos-fotós galéria mellett még találunk egy rövid videóüzenetet, amelyben Spielberg mondja el gondolatait, milyen felelősséggel kell számolnunk, mikor mesterséges értelmet hozunk létre. ****Hang: angol, német, spanyol 5.1 EX

Kép: 16:9/1,85:1, színes

Felirat: magyar + 17 nyelv

Extrák felirata: angol, orosz, francia, olasz, német, spanyolA.I. - Artificial Intelligence

2001 amerikai sci-fi Hossz: 140 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Steven Spielberg Szereplők: Haley Joel Osment, Frances O`Connor, Jude Law, William Hurt, Sam Robards
gorcsev
2002.03.27
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.