Oké

olvasói
(0)
Vannak ugyan kusza életűek is közöttünk szép számmal, a legtöbben azért úgy vagyunk vele, hogy szeretnénk az ügyeinket kézben tartani, egy rendben lévő, „oké” kis életet vezetni - ahogy a lehetőségek engedik. Az élet azonban - szerencsére - nem ilyen kiszámítható, és minduntalan kicselezi atombiztos terveinket. Legnagyobb csele természetesen a halál, ami végül is elkerülhetetlen, hisz még senkinek sem sikerült kiiktatnia életprogramjából.
Az Oké című dán film könnyed hangnemben nyúl e komoly és mindenkit érintő problémához. Mármint a halálhoz és ahhoz, hogy a halál vagy annak elmaradása miképp boríthatja fel egy jóravaló család életét. Agnete (a Születésnapból ismert Paprika Steen elsöprő lendületű alakításában) a határozott nő mintapéldánya, leszerelő modorban teszi helyre ügyfeleit a munkaközvetítőben és férjét, lányát otthon. Minden oké. Aztán apjáról kiderül, hogy súlyos beteg, és már csak három hete van hátra. Ezt a kanyart Agnete már nehezen veszi, de még sikerrel: az öreget beköltözteti szűkös lakásukba, hadd legyenek együtt. Aztán telnek a hetek, hónapok, és a halál megfeledkezik róluk. Az oké család oké békéje borulni kezd. A nagypapa lázítani kezdi unokáját az anya ellen, a férj meg egész egyszerűen félrelép. Agnete persze nem lenne rendkívüli asszony, ha feladná. Az életet még így is lehet okésan kézben tartani, csak nem úgy, ahogy addig tette. 
Jesper W. Nielsen filmjének mélysége és humora egyazon tőről fakad: életszerűek a figurák, életszerűek a helyzetek, a színészi alakítások pedig tökéletesen alátámasztják e hitelességet. Mindez velünk is megtörténhetne, a felemelő pedig az egészben a remény, hogy talán mi is képesek lennénk ilyen jól venni ezeket az akadályokat.
nelson
2004.03.04
|
Okay
dán filmdráma, 93 perc, 2002
Egy erős akaratú, független asszony haldokló apjában talál emberére. Karakteres dráma a Születésnap női főszereplőjével.
Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.