Rom-mánia

olvasói
9/10 (1)
A szatíra az egyik leghálásabb és leghálátlanabb műfaj, óriásit szólhat, ha jól csinálják, de nagyon félresikerülhet, ha valaki felkészületlenül nyúl hozzá. A debütáns Nándori József Rom-mánia című munkája sajnos az utóbbi kategóriába tartozik.
Nándori és csapata Mihai Pacepa, a renegáttá lett egykori Securitate-főnök nyolcvanas években írt (nálunk a rendszerváltozás környékén megjelent) könyvének, ennek az egyszerre bizarr és gyomorszorító anekdotákat elősoroló rémregénynek a mozgóképesítését tűzte ki célul. A Ceausescu-rezsim viselt dolgait leltárba szedő könyvön kívül semmi egyéb forrást nem használtak fel az alkotók, és ez nem csupán az egyes jeleneteken, hanem a film szerkezetén is meglátszik. Az epizódok lazán kapcsolódnak egymáshoz - ezekből megtudhatjuk például, hogy miként próbált Nicolae Caeusescu téli almát termeszteni, hallunk Elena Caeusescu balul sikerült kémiai kísérleteiről, látjuk a trónörököst, Nicut orgiázni és így tovább -, összefüggő, épkézláb cselekménynek azonban nyoma sincs. 
 
Szomorú látni, hogy az erdélyi magyar színjátszás legkiválóbbjai (a nagyszerű Bóér Ferenctől a zseniális Bogdán Zsoltig) csak egy efféle moziban tudnak megmutatkozni nálunk. A film igazi gyengesége a hakni-ízű forgatókönyv mellett az erőszakolt, művi gegdömping, a dél-amerikai szappanoperák vizuális megmunkálást is alulmúló képi világ, az együgyű verses narráció, illetve a morális értelemben erősen vitatható alapkoncepció. 
 
A „romániai Tanú” elkészítését megcélzó Nándori hozzáállása meglehetőst problematikus; mert bármily szörnyű dolgokat vittek végbe Caeusescuék, immáron másfél évtizede halottak, s a döglött oroszlán rugdosása önmagában még nem erény.
Homolka
2004.05.06
|
magyar filmszatíra, 82 perc, 2003
Bolond kor egy bolondos filmben: a Ceausescu-rendszer abszurditásaiból, legendákból és egykori valóságból összegyúrt világ elevenedik meg.

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.