Elveszett jelentés

Közhelyszámba megy, hogy nehéz dolog híres művész gyermekeként művésszé válni, főleg ugyanazon a pályán, ahol már az ősök is befutottak. Ilyenkor ugyanis nem elég bizonyítani, hogy nagyszerű művészek lennénk mi magunk is, de még az apák-anyák árnyékából is ki kell vergődni valahogy.


Sofia Coppola második játékfilmjével szerintem végleg bebizonyította, hogy neki tényleg saját jogon van helye azok között a rendezők között, akiktől mindig nagyon várjuk a következő darabot. Már az első filmje is elég meggyőző volt (The Virgin Suicides - Öngyilkos szüzek), az i-re a pontot azonban az Elveszett jelentés tette fel. Bár korántsem gondolom, hogy a világon a legjobb filmeket annak alapján lehetne kiválasztani, hogy melyek kaptak valaha Oscar-díjat vagy Oscar-jelölést, a kuriózum kedvéért - illetve hogy a filmes világ patriarchális berendezkedésének határtalanságára rámutassunk - érdemes megemlíteni, hogy Sofia Coppola volt az Oscar-díj történetében a 3. nő (Jane Campion és Lina Wertmüller után), akit a legjobb rendezés díjára jelöltek, és az első, akit egyszerre jelöltek filmjével a legjobb rendezés és a legjobb film kategóriában.

Nos, a díjat 2004-ben végül is a legjobb eredeti forgatókönyvért vihette haza a rendezőnő. A kifejezetten csendes és kedves történet egy idősödő színész (Bill Murray) és egy fiatal lány (Scarlett Johansson) sajátos kapcsolatáról szól. A színész azért érkezik Japánba, hogy egy whisky reklámkampányában vegyen részt, a lány pedig fotós férjének kísérőjeként találja magát egy elegáns tokiói hotel sokadik emeletén. Hőseink az idegen környezet és kultúra által teremtett különös helyzetben egymás társaságában keresnek menedéket, s a máskor, otthonos körülmények között talán észrevehetetlen érzéseik sajátos fénytörésben, felerősödve törnek rájuk. A sikerének csúcsán álló, de a kapuzárási pánik tüneteit mutató férfi, és a jövőjéről még homályos elképzelésekkel is alig rendelkező fiatal lány kettősét átmulatott éjszakákon és csendes beszélgetések során figyelhetjük meg, miközben már-már harsány humorú - a kulturális különbözőséget kiaknázó - jelenetek ellenpontozzák a finom érzelmeket.

Murray és Johansson lenyűgöző pontossággal és nagyon szeretetre méltó módon formálja meg a két elveszett nyugati figurát a kelet megfejthetetlen forgatagában. Az ő teljesítményüknek is köszönhető, hogy ez egy olyan film, amit sokszor kell megnézni, mert ahogy egyre többet nézem, egyre jobban tetszik, és már két megtekintés után is itt tart: ****Extrák:
Egy valóban érdekes és a színfalak mögé betekintő, az előkészületeket és a forgatást dokumentáló videonapló 30 percben (melynek operatőre Spike Jonze, Sofia Coppola akkori férje), beszélgetés Bill Murrayvel és a rendezőnővel. Néhány kimaradt jelenet, és a hátborzongató japán tévéshow hosszú változata, valamint egyéb apróságok (videoklip, werkfilm). Kár, hogy nincs audiokommentár. ***


Lost in Translation
2003
amerikai-japán filmdráma Hossz: 98 perc
Forgalmazó: SPI
Rendező: Sofia Coppola
Szereplők: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris
Hang: magyar, angol 5.1
Felirat: magyar, angol
Extrák felirata: magyar
tereza
2004.09.13
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.