A stepfordi feleségek (2004)

olvasói
(0)
Mindenki azt szajkózza, hogy a házasság intézménye már rég válságban, sőt maga a konstrukció működésképtelen. Pedig vannak megoldások, és a többnejűség csak az egyik ezek közül. Frank Oz filmje például egy egészen újszerű lehetőséget kínál fel számunkra. Oz, azon túl, hogy rendező és a Muppet Show egyik megalkotója volt, a Csillagok háborújában a bölcs Yoda hangját adja, tehát tudhat valamit az életről.
De ne rohanjunk ilyen esztelenül előre, és először lássuk, hogy mi nem stimmel hőseink frigyével. Adott ugyanis a szép, okos és akaratos Joanna (Nicole Kidman), meg az ő kedves, pipogya férje, Walter (Matthew Broderick). Joanna menő tévéproducer, ám egy lövöldözésbe fulladt közjáték után kirúgják, amitől menten idegösszeroppanást kap. Házasságukat és hősnőnk önértékelését helyrebillentendő, hőseink leköltöznek hát a festői Stepfordba, ahol minden rendben van, sőt, túlságosan is rendben. Ugyanis az összes itt élő feleség szép, boldog, szolgálatkész és bármikor hajlandó szeretkezni hites férjével - és lássuk be, ez nem természetes. Csakhogy Walternek tetszik ez a felállás, és a helyi Férfiegylet titkos üzelmeinek köszönhetően Joanna is jó úton halad afelé, hogy valódi stepfordi feleséggé váljon. 
 
A Bryan Forbes rendezte 1975-ös, több tévés folytatást is megért klasszikus feldolgozása mit sem veszített aktualitásából, csak a csinos ruhák tűnnek némileg ávétosnak, bár gyanítom, hogy ez szándékos. Igaz, a végén fekete komédiába, sőt enyhe thrillerbe hajló sztori lehetett volna sokkal merészebb és ironikusabb, de így legalább egy közérthető metaforát és egy meglepő slusszpoént is kapunk a happy end mellé. 
 
Mindehhez azért persze kellett az is, hogy Nicole Kidman olyan univerzális sztárrá nőjje ki magát, aki bármilyen filmet el tud vinni a vállán, és egyszerre több karaktert is életre tud kelteni, de mégis a stepfordi közösséget vezető, karót nyelt Wellington házaspárt alakító Christopher Walkennek és Glenn Close-nak jutnak a legjobb pillanatok. Hiába, gonosznak lenni a legkönnyebb!
Vízer
2004.10.07
|
The Stepford Wives
amerikai vígjáték, 93 perc, 2004
Ha nem szép egy nő, az a baj, ha szép, az is baj, ha házias és az ágyban is virgonc, az a baj, ha gondolkozik, az pláne baj, Nicole Kidmanből azonban, ha törik, ha szakad, sem lesz tökéletes szőke nő.
Rendező:

Frank Oz

Színész:

Nicole Kidman
(Joanna Eberhart)

Matthew Broderick
(Walter Kresby)

Bette Midler
(Bobbie Markowitz)

Jon Lovitz
(Dave Markowitz)

Christopher Walken
(Mike Wellington)

Glenn Close
(Claire Wellington)

Roger Bart
(Roger Bannister)

David Marshall Grant
(Jerry Harmon)

Robert Stanton
(Ted Van Sant)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(18 kép)


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Filmek a TV-ben
22:05
Godzilla (2014)
amerikai-japán katasztrófafilm, 2014
22:45
A dolog
amerikai-kanadai horror, 2011
23:00
Leszámolás Hongkongban
amerikai akciófilm, 1985
23:00
Szükségállapot
amerikai akciófilm, 1998
23:05
J. Edgar - Az FBI embere
amerikai filmdráma, 2011
Magic Sword: idahoi synthwave a Dürer Kertben ma este. @magicswordmusic @a38ship @durer_kert #synthwave #magicswordmusic #magicsword #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.