A Gyűrűk Ura - A király visszatér (bővített változat)

A három rész közül most esik a legnehezebben megadni az öt csillagot. Fárasztó már ez a nyolcvanadik-kilencvenedik összecsapás az orkokkal, a legalább félórányi ünneplés és búcsúzgatás a végén pedig már-már elviselhetetlen.


És akkor még a legnagyobb békát is le kell nyelnünk, vagyis a történet végének megcsonkítását. A regényben a hobbitok hazatérve siralmas állapotokat találnak a Megyében, az elmenekült Szarumán és Kígyónyelvű ugyanis a kommunista diktatúrákra megtévesztésig hasonlító önkényuralmat rendeztek be, intézményesített hazugságokkal, besúgással, rablógazdálkodással együtt. Sokak számára a regény legfontosabb része ez, amely megrendítően ábrázolja a Tolkien számára is meghatározó, keresztény alapvetést, miszerint a Gonosz ugyan már végérvényesen le van győzve, de azért még épp elég galibát tud okozni ezen a világon. Ám bármennyire fontos is a cselekménynek e szakasza, a drámai szerkezet egységét szem előtt tartva - ahogy Peter Jackson kissé erőlködve, de meggyőzően magyarázza az extrákban - be kell látnunk, hogy a filmbe ez már nem férhetett bele. (Azért az utolsó jelenetek hosszú egymásra nézései jobban hatottak volna, ha rövidebbek.)

A bővített változat lényeges többletet nem tartalmaz: egy-egy rövid kiegészítés főleg a film első felében: Szarumán halála logikusan, de nem épp eredeti módon van kidolgozva, Aragornék találkozása a kalózokkal viszont ügyes és poénos, Frodó és Samu masírozása egy orkseregben vérfagyasztó epizód, és a Szauron Szájával való terefere is elég sokkoló élmény. Eowyn történetét egy egész jelenetsor gazdagítja, amely ezúttal Faramir kapitányt is képbe hozza.

A java igazából már benne volt a moziváltozatban: a küzdelem a reménytelenségben. Mi jöhet még? - kérdeztük magunktól az ostromlottakkal együtt, amikor először láttuk a filmet. Mert mindig valami sokkal rosszabb jött, rontott be a kapun, zúzta le a falakat. Ezek a csatajelenetek talán cseppnyit megéreztetnek abból, milyen érzés lehetett a hősi időkben egy-egy élet-halálra és annál még sokkal többre menő összecsapás előtt. Valahol a félelem legyőzéséről van szó - és ezt most újra és újra átélhetjük, akár terápiás szándékkal. És a Frodó-Samu-Gollam trió utazása az egymás feletti hatalom útvesztőin át - éppúgy tele apró rezdülésekkel, mint amilyen kifejező a digitális figura számítógép gerjesztette mimikája. Nos, mindez elég ahhoz a nagy „Ó!-hoz: *****.Extrák:

A dokumentumfilmek az előző két évi díszdobozokhoz hasonlóan tekintik át a film készítésének hátterét a Tokiennel foglalkozó, irodalomtörténeti elmélkedésektől a forgatási anekdotázáson át a premier világméretű csinnadrattájáig. A forgatókönyvről szóló kisfilm érdekessége, hogy számos olyan jelenetrészletbe enged bepillantanunk, ami még ebbe a bővített változatba sem került bele. A két lemezre rúgó, mintegy hatórányi anyag alapos, kimerítő és majdnem annyira elvarázsol, mint maga a film. És ezúttal két poénos filmecskét is elrejtettek a menüben. *****Lord Of The Rings: The Return Of The King - Extended Edition
2004 új-zélandi-amerikai fantasy Hossz: 241 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Viggo Mortensen, Elijah Wood, Ian McKellen, Andy Serkis, Miranda Otto, Liv Tyler
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar 5.1 EX és DTS ES, angol 5.1 EX
Felirat: magyar + 8 nyelv
Extrák felirata: magyar + 8 nyelv
-NZ-
2004.12.09
|


Film premierek

Übergáz

amerikai akcióvígjáték, 93 perc, 2019

Együtt megyünk

francia vígdráma, 132 perc, 2019

Szerelem második látásra

francia vígjáték, 117 perc, 2019

Szupercella 3.: Az Ördögverem

amerikai akciófilm, 97 perc, 2019
Játék
Jamie Lee Curtis visszatér ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.
Filmek a TV-ben
18:15
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:55
Halálos iramban
amerikai akciófilm, 2001
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.