Az ügynök élete

olvasói
(0)
Papp Gábor Zsigmond ritka kivétel a magyar dokumentumfilmes életben, filmjeit ugyanis vetítik a mozikban (Esterházy-vacsora; Tandori; Szülőfalum, Budapest I-III.; A birodalom iskolája). Mi több, sikerük van. Új filmje is jól mutatja, mi kell egy dokumentumfilm népszerűvé tételéhez.
Először is: a jó témaválasztás. Az ügynök-téma, a kukkolás általában véve is érdeklődést kelt, Magyarország azonban kitüntetetten jó terep, mert nálunk az ügynöközés széles körben használatos lejárató eszköz. Ez a film az érdekből elhallgatások, a csúsztatások és a gyanúsítgatások légkörében józanul annyit mond: lássuk, amit láthatunk - nézzük meg, hogyan tanulta ki a szakmát James Bond magyar rokona, s hogyan teltek mindennapjai. 
 
A film legnagyobb részét archív felvételek teszik ki. Oktatófilmeket látunk, csak most a téma nem a bútor fényezése, a balesetmentes vezetés vagy az agyaggalamb-lövészet, hanem a megfigyelés technikája. Hátborzongató. Az egykori Belügyi Filmstúdióban készített oktatófilmek mellett illusztrációs betétekkel is találkozunk: a stáb bemutatja egy demó követési és megfigyelési történettel, hogyan is folyhatott egy (egyébként nyilvánvalóan ártalmatlan) férfi mindennapjainak megfigyelése. 
 
Az ügynök élete nagyon fontos témát dolgoz föl, s mivel tudja, mindenki érdeklődésére számot tarthat, mindenkihez szól. Nem tudálékoskodik, nem akarja megmondani a tutit és nem is poénkodik. Informatív és élvezhető filmet kapunk az ügynöklét mindennapjairól 1958. és 1988. között. 
 
Azokat az archív felvételeket, amelyeket amatőr belügyesekkel vettek fel, ma - amikor a félelmetesség lassan lehámlik a kor trükkjeiről - bumfordinak és kacagtatónak látjuk. De amikor színészek játsszák el a beszervezés követendő útját, a hideg futkos a hátunkon. A színészek tehetsége átüt a hevenyészett szövegkönyvön, s másképp cseng a kioktató narráció is. Vigasztaló, hogy most már megnézhetjük Az ügynök életét, s ez lehet az ügynök halála csak, mert megszűnik lételeme, a titkosság, a suskus, a sejtetés.
BoRi
2004.12.23
|
magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2004
Ügynökügyi BM-oktatófilm alapján készült doku a Szülőföldem: Budapest sorozat alkotójától.


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
20:00
Slender Man: Az ismeretlen rém
amerikai horror, 2018
20:00
Puszta acél
amerikai akciófilm, 1987
20:00
Otthon, véres otthon
amerikai romantikus vígjáték, 1997
20:00
Párizsban, szerelemben
amerikai romantikus film, 2017
20:30
Mario
svájci film, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.