Az állomásfőnök

olvasói
(0)
Egy törpenövésű fiatalember örököl egy elhagyott vasútállomást - ha az alaphelyzet nem is ígérkezik túl izgalmasnak, Az állomásfőnök mégis az utóbbi évek egyik legszerethetőbb filmje, köszönhetően a megkapó színészi alakításoknak és a lélekbemarkoló téma bátor kezelésének.
 Finbar McBride (Peter Dinklage) életét a vonatok iránti szenvedély tölti ki. Nemcsak munkája köti a vágányokhoz - egy modellvasút-szaküzletben dolgozik -, de szabadidejében is kiül például a sínek mellé bámulni az elzakatoló szerelvényeket, vagy éppen mérföldeken át baktat elmélyülten a vasúti töltésen. Ennek a kényelmes és biztonságos egyhangúságban telő életvitelnek hirtelen vége szakad az öreg tulajdonos halálával, a boltot felszámolják, Finbar pedig örököl egy vasútállomást vidéken, egy Newfoundland nevű kisváros határában. 
 
A helyszínen aztán nemcsak az otthonosnak nemigen mondható faépület várja, de ráakad egy pár különc figurára is. Azaz inkább azok akadnak őrá: egy szédült, negyvenes nő, aki kis híján elgázolja (kétszer egymás után) és egy unatkozó fickó a szomszédos büfékocsiból, aki minden elutasításra fittyet hányva barátkozni akar vele. Mindhárom ember magányos és mindhárman másképpen. Finbar apró termete miatt gyerekkora óta ki van téve az emberek gúnyos vagy épp csak bántóan csodálkozó megjegyzéseinek. 
 
Olivia gyermeke elvesztése és válása után az egyedüllétben keresi az újrakezdés lehetőségét. Joe igazi latin macsó, aki máshol talán az élet császára lehetne, és ezen az isten háta mögötti helyen sem hagyja el kiapadhatatlan életkedve. A három figura között lassan mély, de rettentő sérülékeny barátság szövődik. 
 
A korábban színészi mellékszerepekben feltűnt Thomas McCarthy író-rendező első filmje a 2003-as Sundance fesztivál nagy felfedezése volt, mely azóta sorra nyerte a fesztiváldíjakat világszerte. Mesterien egyensúlyoz a komédia és a lélektani dráma határán, és eközben igen sokat éreztet meg tapintatról, az ember felelősségéről a másik ember iránt. És mindezt nem üzenetté fogalmazva teszi, hanem az érzelmek olyan labirintusát vázolja fel, amelyben még sokáig elbíbelődhet a néző a vetítés után.
nelson
2005.01.04
|
The Station Agent
amerikai filmdráma, 88 perc, 2003
Különös hangulatú történet az alacsony növésű Finbarról, a vonatok megszállottjáról, aki egyetlen barátja halála után egy elhagyott vasútállomás épületébe költözik, és megismerkedik két fura, de kedves figurával...
rendező:

Thomas McCarthy

Forgalmazza: Mokép


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
22:35
Sirály
amerikai vígjáték, 2018
22:50
Vakító fehérség
amerikai-kanadai krimi, 2009
22:55
Végső menedék
amerikai thriller, 2010
23:00
Keresd a nőt!
amerikai romantikus vígjáték, 1998
23:00
Leszámolás Tokióban
hongkongi akciófilm, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.