Az élet egy csoda

Zivot je cudo, 2004 Színes, feliratos szerb-francia romantikus vígjáték, 155 perc
Az európai filmfesztiválok kedvenc balkáni fenegyereke, Emir Kusturica rendezőként rég hallatott magáról, inkább zenélt és színészkedett azóta, hogy legbőkezűbb támogatója, Slobodan Milosevic a hágai nemzetközi bíróságon csücsül ítéletét várva. De ha nagy sokára is, elkészült az újabb Jugoszlávia-nosztalgia, van benne minden, ami egy ilyen darabhoz kell: nagytermészetű hősök, szilaj ünnepek, durva tréfák, rezesbanda meg asszonykórus, és amit néhányan úgy hívnak, hogy mágikus realizmus.


A szerb-bosnyák határon járunk ugyanis, néhány héttel azelőtt, hogy kitörne a háború, de az emberek inkább a helyi vasútvonal kibővítésével foglalkoznak, ami sok-sok turistát és így sok-sok pénzt hozna. A vasútépítésért pedig Luka, a mérnök felel, aki leginkább fiáért, Milosért izgul, a tehetséges focistáért, akinek minden esélye megvan arra, hogy a Partizan Beogradban játsszon. Csakhogy ki tudja, hogyan, de kitör a háború és Milos fogságba esik, a helyi postás pedig kitalálja, hogy úgy szerezhetnék vissza, ha elrabolnak egy bosnyák lányt és kicserélik a fiúért. A szép muzulmán lány azonban megbabonázza hősünket, némileg megnehezítve ezzel a cserét, a nemzetközi helyzet pedig egyre fokozódik.

A film első felével nehéz mit kezdeni, részben mert zavaros, részben pedig mert teli van zsúfolva balkáni közhelyekkel és erősen túlzó színészi játékkal - nem utolsósorban a rendező jól megtermett fia, Stribor előadásában. De onnantól kezdve, hogy felbukkan a szerelmi szál, a történet valódi mélységet kap, és végre elkezdhetünk olyan szereplőkért izgulni, akik tényleg kedvelhetőek. Ha pedig mégis megakad a cselekmény, jöhetnek Kusturica már oly sokszor bevált eszközei, a pattogós balkáni zene, a furcsa állatok meg repülő tárgyak, és az elmaradhatatlan tehetetlen békefenntartók.
Vízer
2005.01.07
|


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Szo
21
18:15
Légy a Valentinom!
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:20
Ilyen az élet
amerikai vígjáték, 2010
18:20
P.S. I Love You
amerikai romantikus vígjáték, 2007
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:40
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1976
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.