A falu

olvasói
(0)
M. Night Shyamalan nevét a Hatodik érzék bemutatója után tanultuk meg, s azóta világossá vált (A sebezhetetlen, Jelek), hogy nem egyfilmes hullócsillaga ő a filmvilágnak. Egyébként ezer éve a „szakmában van”, ugyanis a kis Manoj Night 8 éves korában kapta az első Super 8-as kameráját és nyomban nagy lelkesedéssel vágott bele a filmgyártásba. Nem telt el sok idő, s már a horrortól az akcióig és a kísértetfilmig ívelő apró műfaji szösszenetek (melyekből rendre közread egyet-egyet filmjeinek DVD-kiadásain) kerültek ki a keze alól.


Vonzódása a thrillerhez és a horrorhoz A falu című filmjében is nyilvánvaló, s hogy mekkora Hitchcock rajongó, az nem csak abból látszik, hogy a Mesterhez hasonlóan ő is minden filmjében hosszabb-rövidebb szerepekben feltűnve szórakoztatja a nézőket. Például a feszültségkeltés számára is a legfőbb hobbi, habár nem mindig feltétlenül a hitchcocki suspence értelmében, hiszen Shyamalan ijesztgetni is nagyon szeret, pedig ezt Hitch alapvetően alacsonyabb rendű eszköznek tartotta.

A falu történetének elmesélésekor a befejező „nagy csavar” miatt fenn kell tartanunk a homályt, hiszen aki még nem látta a filmet, annak tilos bárhonnan megtudnia, „mi a film vége”, mert az komolyan csökkentené a film élvezeti értékét. Emiatt sok kritika is érte a művet, viszont a nézők, úgy látszik, összességében máshogy gondolják, hiszen rendre tömegek nézték újra Shyamalan ilyen, csavaros végű filmjeit is (például a Hatodik érzéket).

Szóval, egy XIX. századi, zárt kisközösségben vagyunk, melynek lakói ingatag harmóniában élnek a falu körüli erdőket lakó félelmetes lényekkel, melyek nem lépik át a falu határát, amennyiben a közösség lakói nem hatolnak be az erdőbe. A történet mítikus példabeszédnek indul egy biztonságot jelentő közösség és a (mindegy mit szimbolizáló) félelmetes és megfoghatatlan külvilág kapcsolatáról. Azután a közösségben történő tragédiák (halál és gyilkossági kísérlet) hatására a belső egyensúly felbomlik, s a közösség interakcióra kényszerül a külső erőkkel. Az alapvetően mesei fordulatokkal operáló film végül is nem kevéssé mesei befejezést nyer, azonban a mese és a „valóság” kapcsolata a végső csavar következtében teljesen új dimenziót kap. (Nos, remélem elég homályos voltam a történet el(nem)mondásában!) Remek színészi alakításoknak is tanúi lehetünk, az élen Bryce Dallas Howarddal, és más, grandiőz sztárokkal. Szerintem semmiképp sem szabad kihagyni! ****Extrák:
Egy 25 perces werk a forgatásról és az előkészületekről. A kimaradt jeleneteket a rendező kommentárja keretezi. Részleteket hallhatunk a főszereplőnő forgatás alatt írott naplójából. A legérdekesebb talán a rendező gyermekkori alkotása, egy 3 perces minihorror a rendező és egy gyilkos kutya főszereplésével. Van még fotógaléria is, viszont sajnálatos módon nincs audiokommentár. ***

The Village
2004 amerikai thriller Hossz: 103 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: M. Night Shyamalan
Szereplők: Joaquin Phoenix, Bryce Dallas Howard, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver
Kép: 16:9/1.85:1, színes
Hang: angol, magyar, cseh DD 5.1
Felirat: magyar + 7 nyelv
Extrák felirata: magyar + 6 nyelv
tereza
2005.03.11
|
The Village
amerikai thriller, 110 perc, 2004
Rejtélyes-misztikus történet egy külvilágtól elzárt falu lakóiról, akiket titokzatos eredetű rémek fenyegetnek. A Hatodik érzék és A sebezhetetlen rendezőjének új filmje.
Forgalmazza: InterCom

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
18:15
Szájkosaras kosaras - Kutyaütő csodacsatár
amerikai családi vígjáték, 2002
18:15
Az angyalok is esznek babot
olasz-francia-spanyol akcióvígjáték, 1973
18:15
Örök kaland
amerikai romantikus filmdráma, 2002
18:20
Jégvarázs 2.
amerikai animációs film, 2019
18:20
A galaxis őrzői vol. 2.
amerikai sci-fi, 2017
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.