Dallas Pashamende

olvasói
(0)
Ez a Dallas nem az a Dallas. Nem Amerikában, hanem Romániában, Erdélyben található, nem felhőkarcolók, hanem szeméthegyek jellemzik, nem kikerekedett, jól öltözött, mondén polgárok, hanem lesoványodott, rongyokba bújt, szerencsétlen romák lakják.
A Dallas egy a valóságban is létező, apokaliptikus állapotok uralta szeméttelep, ahol több száz roma tengeti mindennapjait. Marsbéli e táj, de kedves emberekkel teli. 
 
Az élete javát eddig Nyugaton töltött Pejó Róbert rendező arra vállalkozott, hogy hazatér, és ebben a való élet megalkotta világban leforgat egy fikciós filmet. Dallas különös kolorlokálja szolgál háttérül egy lobogó indulatokat és óriási érzelmi kisüléséket szülő románc elmeséléséhez. Radu Dima, a Dallasban felnőtt, de onnan kiemelkedett - a városban stabil egzisztenciát teremtett és odaadó feleséget szerzett - tanító tizenkét év után hazatér szülőhelyére, édesapja temetésére. Rövidke néhány órára tervezi jelenését, azonban a sors (és a helyiek) közbeszólnak: Radu marad, a szíve és a lelke lekötözi. Amikor újra lobban rég eltemetnek hitt szerelme az egyik dallasi lány (Gryllus Dorka) iránt, akaratlanul is katasztrófák sorát indítja el. 
 
A Dallas a kortárs opuszok közül leginkább Emir Kusturica műveire emlékeztet. Pazarul fényképezett, elegáns mozdulatokkal levezényelt, több regiszteren is megszólaló film, a méretes érzelmek mellett jól megférnek benne a groteszk elemek és némi temetői humor is. A film erejét növeli, hogy a főszerepben a kortárs magyar színművészet egyik legragyogóbb tehetsége látható. A nálunk - egyelőre - kevéssé ismert, Erdélyben azonban rendkívül elismert Bogdán Zsolt (a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze) arcán akár órákig is képes lenne elidőzni a nézői tekintet.
Homolka
2005.03.24
|
magyar-német-osztrák filmdráma, 93 perc, 2004
Dallast, a szeméttelep mellett fekvő barakkfalut szinte csak romák lakják. Ide tér vissza 12 év után a film hőse, hogy eltemesse apját és újraélje emlékeit.
Rendező:

Pejó Róbert

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Übergáz

amerikai akcióvígjáték, 93 perc, 2019

Együtt megyünk

francia vígdráma, 132 perc, 2019

Szerelem második látásra

francia vígjáték, 117 perc, 2019

Szupercella 3.: Az Ördögverem

amerikai akciófilm, 97 perc, 2019
Játék
Jamie Lee Curtis visszatér ikonikus szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, az álarcos alakkal, aki azóta kísérti, amióta éppen hogy sikerült elmenekülnie előle egy halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt.
Filmek a TV-ben
18:15
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:55
Halálos iramban
amerikai akciófilm, 2001
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.