Jack és Rose balladája

olvasói
8/10 (5)
A virágbékés hatvanas évek utáni nosztalgiát a regényírók és a filmrendezők mindig megújuló hullámokban próbálják felülvizsgálni annak bemutatásával, hogy mivé korcsosultak a dicső kor nagy eszméi az idealizmustól elszakadó, elüzletiesedett századvégen-ezredfordulón.
Nos, a Jack és Rose balladája a hatvanas évek eszméiben gyökerezik, s a filmben a múlt és jelen, naiv és modern, természetes és életidegen oppozíciókban hivatott megtestesíteni az egyik (s nem feltétlenül a jobbik) pólust. 
 
Jack és Rose egy szigeten él, távol a világ zajától. Jack (Daniel Day-Lewis) egy kommuna egykori tanyáján tartja a frontot, őrzi a hatvanas évek eszméit: harmóniában él a természettel, szélből áramot nyer, televíziót házába be nem enged, s - nem mellesleg - láncdohányos. Serdülő lánya, Rose, más példát nem ismervén, követi apját mindenben (kivéve a dohányzást): virágokat nevel, biotrágyát gyűjt, felhőket nézve ábrándozik, s - nem mellesleg - kórosan függ apjától érzelmileg. Sok évvel, töméntelen elszívott cigarettával és két infarktussal a hatvanas évek után azonban nem csoda, hogy Jack szíve már nem az a svájci óramű, s el kell gondolkodnia azon, mi lesz Rose-zal, ha ő bebocsátást nyer a mennyei kommunába. Mivel Jack az egyszerű megoldások híve, úgyhogy egy alkalmi barátnőjét és annak két fiát meginvitálja otthonukba, legyenek akkor most már ők (hipp! hopp!) egy nagy és boldog család. A film legszórakoztatóbb rétege egyébként éppen a külvilágból érkezők konfrontálódása Jack és Rose életmódjával - gondoljunk csak a tévé nélkül a semmi közepére vetett két kamasz fiúra. 
 
A problematikusabb rész az új körülmények között gyorsan szexuális öntudatra ébredő Rose abbéli törekvése, hogy apja „hűtlenségén” szüzessége elvesztésével álljon bosszút. Nagyon, nagyon delikát ügy ez, róla giccsmentesen filmet készíteni még - a komoly drámai érzéket a génjeiben hordozó - Arthur Miller lányának sem sikerülhetett, de a próbálkozás korántsem érdektelen, egy mozijegyet mindenesetre megér.
Odor Emilia
2005.08.23
|
The Ballad of Jack and Rose
amerikai filmdráma, 112 perc, 2005
Apa és tizenhat éves lánya a világtól elzárva él egy keleti parti szigeten. Minden rendben menne, csakhogy a kislány elkezd felnőni...
Rendező:

Rebecca Miller

Forgalmazza: Mokép
(8 kép)


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
A Die Krupps legutóbb a Front Line Assembly vendégeként járt nálunk, most azonban headlinerként érkezik a Hajóra.
Filmek a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
Cs
5
P
6
Szo
7
19:30
Ready Player One
amerikai sci-fi, 2018
20:00
Egy háború margójára
angol romantikus filmdráma, 2019
20:00
Sztriptíz
amerikai vígjáték, 1996
20:00
20:00
Charlie angyalai: Teljes gázzal
amerikai akcióvígjáték, 2003
Pózolj Stonehenge-dzsel! 100 éve kezdődtek a stonehenge kutatások. Ebből az alkalomból gyűjtöttek össze a Stonehenge -nél készültturistafotókat, böngésszétek őket, csodásak! #stonehenge100 #regifotok #photohistory #stonehengehistory#tourists #stonehengetourist
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.