Éjszakai őrség

olvasói
10/10 (1)
Utoljára jó húsz éve történhetett, hogy tömegek tódultak Magyarországon egy orosz film vetítésére, az is valami kötelező iskolai program volt a nagy októberi forradalmi évfordulón vagy valami hasonló alkalommal.
Rendszerváltáson innen, az Éjszakai őrség merőben más, kapitalista technikákkal igyekszik mozgósítani a közönséget, és ha azt nézzük, hogy a Fox forgalmazási gépezete karolta fel a produkciót és mutatja be világszerte ezekben a hetekben, akkor igencsak érdemes lesz felfigyelni rá. Ha még azt is hozzátesszük, hogy az eredetileg tervezett trilógia, amelynek ez az első része, már úton van a megvalósulás felé (olyannyira, hogy 2006 elején hazájában már be is mutatják a folytatást), akkor egyenesen a kihagyhatatlan címszó alá kívánkozik minden horror- és fantasyrajongó listáján. 
 
Az alaptétel szerint világunk tele van olyan, embernek látszó lényekkel, akik Mások. Ezek a Mások két csoportra oszlanak, jókra és rosszakra, akik ősidőktől küzdenek egymással. Pár száz éve azonban fegyverszünetet kötöttek, és most éjszaka a jók, nappal a rosszak felügyelnek arra, hogy a másik társaság békén hagyja az embereket. Míg a rosszak a klasszikus vámpír- és boszorkánysémát követik, a jók leginkább magándetektívekre és mentőorvosokra emlékeztetnek. Amennyire tiszta a felállás, annyira szövevényes a cselekmény, amelyben egy szétesett átlagpolgár, egy kiválasztott kiskölyök és egy bagolyból emberré átalakuló lány a kulcsszereplők. 
 
Ahogy Timur Bekmambetov író-rendező filmre adaptálta Szergej Lukjanenko regényét, abban főbb vonalakban semmi eredeti sincs, mind a történet, mind a képi megvalósítás terén a horror-fantasy műfaj tucatnyi közelmúltbeli filmsikerét idézi A Gyűrűk Urától a Pengéig, a Highlandertől a Mátrixig. A sok digitális animáción, a villámgyors, szaggatott vágástechnikán túl, amiben az Éjszakai őrség új és izgalmas, az ahogy a kelet-európai lepukkantságot emeli be erőszakos mesevilágába: sárosan, kopottan és nem kevés humorral.
nelson
2005.09.07
|
Nochnoy dozor / Nocsnoj dozor
orosz fantasy, 114 perc, 2004
Vámpírok a moszkvai éjszakában. Az első orosz multiplex-világsláger. A horror-akció-fantasy-trilógia első darabja.
Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
23:35
Sellő a pecsétgyűrűn
magyar krimi, 2/1. rész, 1967
23:55
Halálos festmény
amerikai thriller, 2018
00:00
The Commuter - Nincs kiszállás
francia thriller, 2018
00:00
Derült égből apu
amerikai-mexikói vígjáték, 2013
00:05
Ryan közlegény megmentése
amerikai háborús film, 1998
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.