Fej vagy írás (2005)

Fej vagy írás, 2005 Színes magyar romantikus vígjáték, 90 perc
Egy fillérekből készült amatőr film, a 2003-ban készült Kistestvér után Lengyel Andor profi produkció rendezésébe kezdett - az erős stílusteremtő térfigyelő kamerák és ál-házi videofelvételek használata helyett erőteljes műfaji hatással és egy olyan húzónévvel a főszerepben, mint Görög Zita.


A topmodell-műsorvezetőt - aki korábban a vásznon csak apróbb szerepekben tűnt fel - amúgy sem utolsó élmény másfél órán keresztül nézni, és a hölgy meglepően jól teljesít (szerepébe mondjuk nem lehetett nehéz beleélnie magát, lévén, hogy sikeres topmodellt alakít). A főhőst, az említett sikeres topmodellbe beleszerető csóró diákot Keller János színpadi színész játssza - remekül: mintha csak a Műegyetemről csetlett-botlott volna elő. A kisebb szerepekben feltűnő médiaszereplők megjelenése pedig - a más magyar filmekben megszokott kínossal ellentétben itt - kifejezetten üdítő (Havas Henrik egyetemi tanárt, a 2003-as év Playmate-je, Pantinchin Edina butus titkárnőt játszik).

A jól eltalált figurák és alakítóik mellé már csak a jó forgatókönyv és rendezés hiányzik - ebből a szempontból a Fej vagy írás felemásra sikerült. A filmben sok az igazán eredeti, ötletes-humoros jelenet (melyek főleg az egyetemista-kollégista léthez és hétköznapokhoz kapcsolódnak, de a modell menedzserét alakító Pindroch Csabának is van egy felejthetetlen jelenése az olajosflakonnal) és a jól megírt párbeszéd. Ezek mellé azonban sajnos becsúszott néhány ügyetlen, suta vagy sematikus megoldás is (reklámfilmszerű és klipes betétek: ruhapróba, divatfotózás, autókázás stb.), és talán a mellékfigurák alakját sem ártott volna jobban kidolgozni.

Ha a cselekmény fő vonalaira koncentrálunk, nem lesz nehéz abba az ünnepelt díva és a szerencsétlen könyvesboltos szerelmének történetét feldolgozó Hugh Grant-Julia Roberts-darabot belelátnunk. Az alkotók helyesen ismerték fel, hogy hazánkban is szükség van az ehhez hasonló romantikus vígjátékokra. A Sztárom a párom magyar verziója kicsit savanyú, kicsit sárga, de a miénk.
fürkész
2005.11.09
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
18:40
Beépített szépség
amerikai akcióvígjáték, 2000
18:45
Gattaca
amerikai sci-fi, 1997
18:45
Anyák napja
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:50
Mindenki szereti a bálnákat
amerikai-angol filmdráma, 2012
19:05
Adele Spitzeder, a csaló
német-osztrák filmdráma, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.