Johanna

Johanna, 2005 Színes magyar operafilm, 90 perc
Mundruczó Kornél, a Nincsen nekem vágyam semmi és a Szép napok rendezője a 78-as Szent Johannája című rövidfilmje (mely a Jött 1 busz című szkeccsfilmben szerepelt) kibővítésével-átalakításával újból nagyot lép a merész művészi hozzáállás és a polgárpukkasztás terén.


A rendező egyszerre értelmezi át az opera idejétmúlt, rizsporos-áriás műfaját és Jeanne d`Arc történetét, és ezzel megalkotja az első, kortárs zenére épülő magyar operafilmet (korábban pl. Gaál Orfeusz és Eurydikéje klasszikus zenét használt). Mundruczó ezúttal is korábbi alkotótársaival, Tóth Orsolya színésznővel és Tallér Zsófia zeneszerzővel dolgozott, a szövegkönyvet pedig Térey János költő írta.

Mundruczó Johannája valójában egy fiatal drogos lány, akit - miután visszahozzák a klinikai halálból - orvosa a kórházban tart nővérnek, mivel beleszeret. Az orléans-i szűzhöz hasonlóan a modern Johanna is áldozatot hoz, csak hazája helyett a kórház betegeiért: a lány ugyanis a haldoklókat és a szenvedőket fiatalságával és testével gyógyítja meg (erről erősen naturális jelenetekben értesülünk). Akikkel mindezeket megosztja, csodálatos módon felgyógyulnak. Csakhogy a kórház vezetése mindezt nem nézi jó szemmel, és lépéseket tesznek a csodatévő szent kurva ellen. A sok száz éves történetnek tehát nagyon is aktuális mondanivalója van: korlátolt, intoleráns bírák nemcsak régen voltak, hanem mindig is lesznek, a másságot, a „nem normálisat” a hatalom mindig is büntetni fogja.

Az erőteljesen stilizált térben játszódó mű világításával a német expresszionizmust idézi meg, több képével és beállításával pedig fejet hajt Dreyer klasszikusa, az 1928-as Szent Johanna előtt. A film ezen kívül is sok mindent hoz össze: mocskosat és tisztát, bűnöset és ártatlant, szépet és csúnyát, emelkedettet és földhözragadtat, képet és zenét. A zene és a kép nemzetközi nyelve pedig sokakra hatással lehetett, hiszen a Johanna bejárta a világot, és sikerrel szerepelt számos fesztiválon Dél-Koreától kezdve Cannes-on keresztül Törökországig.
fürkész
2005.11.09
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
22:05
Kong: Koponya-sziget
amerikai fantasztikus akciófilm, 2017
22:10
Mezítláb a tarlón
cseh filmvígjáték, 2017
22:10
A kutyám nélkül sehova
ciprusi vígjáték, 2018
22:35
A végzet ereklyéi - Csontváros
amerikai-német-kanadai akciófilm, 2013
22:40
Az akciócsoport
francia-angol akciófilm, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.