Tim Burton: A halott menyasszony

Corpse Bride, 2005 Színes, feliratos angol animációs film, 78 perc
Kevés olyan rendező van manapság, akiről bármikor szívesen hallunk, és akinek minden új munkájának örülünk, még akkor is, ha néha derekasan mellényúl. Tim Burton tutira ilyen.


Van a pasasban valami, ami lenyűgöző: talán a képesség, hogy újra és újra egy saját, külön bejáratú világot teremtsen. Az Ollókezű Edward, az első két Batman mozi, az Ed Wood és legfőképp Az Álmosvölgy legendája mind olyan filmek, amelyekhez hasonlót senki más nem tudna létrehozni. Hősei egyszerre komikusak - néha a szánalmasság hátárát súrolva - és fennköltek, de semmiképp nem evilágról valók. Szörnyszülöttek, szuperhősök, őrült zsenik vagy éppen halott menyasszonyok, ha már itt tartunk. És ugyan ki más készítene rajzfilmet egy oszlófélben lévő hölgyeményről, mint Tim Burton?

Mielőtt bárkit elriasztanánk, nem árt leszögezni, hogy bár a szóban - és sírban - forgó menyasszony, bizonyos Emily ugyan helyenként hiányos, attól még egészen szemrevaló, mondhatni jól áll neki az enyészet. Ezért is van, hogy az őt véletlenül megtaláló és még véletlenebbül eljegyző hús-vér Victor furcsa helyzetben találja magát. A poétikus hajlammal megvert fiúnak ugyanis van már jegyese, akinek csak az egyik szexepilje, hogy él is, de Victor segíteni szeretne a szomorú sorsú Emilynek is, márpedig a két project összeegyeztethetetlennek tűnik. Már csak azért is, mert hősünk a túlvilágon rekedt! A hagyományos stop motion eljárással készült filmet 55 héten át rakták össze, összesen 109440 beállítással dolgozva, ami jól illusztrálja, hogy mennyi energia és odafigyelés kellett hozzá. És a látvány tényleg bámulatos, a legkisebb részlet is életre kel és különleges hangulatot áraszt, csak a történet lett egy picikét visszafogott. Ez persze jó hír azoknak, akik rühellik, ha ijesztgetik őket - én még többet is kibírtam volna!
Vízer
2005.11.16
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
18:10
Carter edző
amerikai dráma, 2005
18:15
Sorsjegyesek
amerikai romantikus vígjáték, 1994
18:40
A múmia
amerikai kalandfilm, 1999
18:50
Bordertown - Átkelő a halálba
amerikai thriller, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.