Tim Burton: A halott menyasszony

Corpse Bride, 2005 Színes, feliratos angol animációs film, 78 perc
Kevés olyan rendező van manapság, akiről bármikor szívesen hallunk, és akinek minden új munkájának örülünk, még akkor is, ha néha derekasan mellényúl. Tim Burton tutira ilyen.


Van a pasasban valami, ami lenyűgöző: talán a képesség, hogy újra és újra egy saját, külön bejáratú világot teremtsen. Az Ollókezű Edward, az első két Batman mozi, az Ed Wood és legfőképp Az Álmosvölgy legendája mind olyan filmek, amelyekhez hasonlót senki más nem tudna létrehozni. Hősei egyszerre komikusak - néha a szánalmasság hátárát súrolva - és fennköltek, de semmiképp nem evilágról valók. Szörnyszülöttek, szuperhősök, őrült zsenik vagy éppen halott menyasszonyok, ha már itt tartunk. És ugyan ki más készítene rajzfilmet egy oszlófélben lévő hölgyeményről, mint Tim Burton?

Mielőtt bárkit elriasztanánk, nem árt leszögezni, hogy bár a szóban - és sírban - forgó menyasszony, bizonyos Emily ugyan helyenként hiányos, attól még egészen szemrevaló, mondhatni jól áll neki az enyészet. Ezért is van, hogy az őt véletlenül megtaláló és még véletlenebbül eljegyző hús-vér Victor furcsa helyzetben találja magát. A poétikus hajlammal megvert fiúnak ugyanis van már jegyese, akinek csak az egyik szexepilje, hogy él is, de Victor segíteni szeretne a szomorú sorsú Emilynek is, márpedig a két project összeegyeztethetetlennek tűnik. Már csak azért is, mert hősünk a túlvilágon rekedt! A hagyományos stop motion eljárással készült filmet 55 héten át rakták össze, összesen 109440 beállítással dolgozva, ami jól illusztrálja, hogy mennyi energia és odafigyelés kellett hozzá. És a látvány tényleg bámulatos, a legkisebb részlet is életre kel és különleges hangulatot áraszt, csak a történet lett egy picikét visszafogott. Ez persze jó hír azoknak, akik rühellik, ha ijesztgetik őket - én még többet is kibírtam volna!
Vízer
2005.11.16
|


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
A germán elektronikus zenész nem először tesz kísérletet arra, hogy a tiszteletére megtelő Hajót elkösse, és egészen a Balkánig vigye.
Filmek a TV-ben
H
2
K
3
Sze
4
Cs
5
18:10
18:20
A vértől csöpögő ház
angol horrorfilm, 1971
18:30
A jó, a rossz és a furcsa
dél-koreai kalandfilm, 2008
18:30
James Bond: A holnap markában
amerikai akciófilm, 1997
18:40
Gran Torino
amerikai filmdráma, 2008
Már az összes lelőhelyen kint van, fotózd vagy fotózkodj vele, használd a #PESTIESTLES hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #nyeremenyjatek #varosiseta #programajanlo #instajatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.