Tim Burton: A halott menyasszony

Corpse Bride, 2005 Színes, feliratos angol animációs film, 78 perc
Kevés olyan rendező van manapság, akiről bármikor szívesen hallunk, és akinek minden új munkájának örülünk, még akkor is, ha néha derekasan mellényúl. Tim Burton tutira ilyen.


Van a pasasban valami, ami lenyűgöző: talán a képesség, hogy újra és újra egy saját, külön bejáratú világot teremtsen. Az Ollókezű Edward, az első két Batman mozi, az Ed Wood és legfőképp Az Álmosvölgy legendája mind olyan filmek, amelyekhez hasonlót senki más nem tudna létrehozni. Hősei egyszerre komikusak - néha a szánalmasság hátárát súrolva - és fennköltek, de semmiképp nem evilágról valók. Szörnyszülöttek, szuperhősök, őrült zsenik vagy éppen halott menyasszonyok, ha már itt tartunk. És ugyan ki más készítene rajzfilmet egy oszlófélben lévő hölgyeményről, mint Tim Burton?

Mielőtt bárkit elriasztanánk, nem árt leszögezni, hogy bár a szóban - és sírban - forgó menyasszony, bizonyos Emily ugyan helyenként hiányos, attól még egészen szemrevaló, mondhatni jól áll neki az enyészet. Ezért is van, hogy az őt véletlenül megtaláló és még véletlenebbül eljegyző hús-vér Victor furcsa helyzetben találja magát. A poétikus hajlammal megvert fiúnak ugyanis van már jegyese, akinek csak az egyik szexepilje, hogy él is, de Victor segíteni szeretne a szomorú sorsú Emilynek is, márpedig a két project összeegyeztethetetlennek tűnik. Már csak azért is, mert hősünk a túlvilágon rekedt! A hagyományos stop motion eljárással készült filmet 55 héten át rakták össze, összesen 109440 beállítással dolgozva, ami jól illusztrálja, hogy mennyi energia és odafigyelés kellett hozzá. És a látvány tényleg bámulatos, a legkisebb részlet is életre kel és különleges hangulatot áraszt, csak a történet lett egy picikét visszafogott. Ez persze jó hír azoknak, akik rühellik, ha ijesztgetik őket - én még többet is kibírtam volna!
Vízer
2005.11.16
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.