Kulcsár & Haverok. Tényleg hülyének néznek minket?

Kulcsár & Haverok. Tényleg hülyének néznek minket?, 2005 Színes magyar dokumentum-vígjáték, 82 perc
Aki az elmúlt két és fél évben időnként bekapcsolta a tévéjét, azt nehezen kerülte el a brókerbotrányként elhíresült gazdasági-politikai fiaskó, a K&H Equities egykori vezető brókerének nevéhez köthető sikkasztási-pénzmosási ügy.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Obersovszky Péter újságíró - aki többek közt a Magyar Televízió és a Kossuth rádió szerkesztő-műsorvezető-riportereként szerzett nevet magának - azonban úgy véli, a napilapok és híradók beszámolóiból nem kaptunk választ minden kérdésünkre, ezért egymaga akar rendet vágni a botrány útvesztőjében. Oknyomozó-tényfeltáró munkája során a riporter az egyszerű, hétköznapi ember szerepét öltötte magára (még borotválkozni is látjuk), aki helyettünk is megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet és odakérdez, bármi történjék is. Ezzel a hozzáállásával az amerikai sztár-dokumentumfilmest, Michael Moore-t (Kóla, puska, sült krumpli; Fahrenheit 9/11) idézi. Neki is kedvelt módszere, hogy a kamera őt magát, a riportert követi, hiszen itt ő a hős, akivel azonosulnunk kell.

Szívesen alkalmazza azt az eljárást is, hogy minden előzetes megbeszélés nélkül, az alanyokat kész helyzet elé állítva támad kérdéseivel. Obersovszky - amerikai kollégájához hasonlóan - elég tökös hozzá, hogy keményen kérdezzen és megmondja a frankót (az 'sz` és 'k` betűs szavak többször is elhangzanak). Eközben a nézőt paternalista stílusban igazítja el narrációjával, ám arra sajnos nem ügyel, hogy feliratokkal segítse munkája követését és megértését: a megszólalók azonosítása igen nehéz lesz azok számára, akik mélyebb előismeretek nélkül ülnek be a filmre. A zűrzavarban azonban frappáns megoldásokkal vigasztalódhatunk: az alkotó gyakran él a vizuális játékok (animációs betétek, a Parlament épületének tükröződése a megszólaló háta mögött), a fokozás, ismétlés, redundancia eszközeivel. Ha a film végére nem is fogjuk sokkal jobban érteni a kanyargós történetet, tanúi lehetünk egy szórakoztató kísérletnek, amely egy Magyarországon eddig nem művelt, újfajta dokumentarizmust kíván meghonosítani.
fürkész
2005.11.16
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
21:50
Távoli part
kanadai film, 2018
21:55
A király összes embere
német-amerikai filmdráma, 2006
22:00
Szuperapu
német film, 2015
22:00
Rec 2
spanyol horror, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.